Akrylátová, nebo smaltovaná vana?

Před rekonstrukcí koupelny si budete pokládat řadu otázek. Máte raději modernu, nebo dáváte přednost klasice? Bude vaše vana rohová, obdélníková, či volně stojící v prostoru? Kolik místa na ni máte? A to nejdůležitější, z  jakého materiálu bude vyrobena? Na rozdíl od jiných otázek, ve kterých můžete jít do kompromisu, výběr materiálu je opravdu nutné si dopředu promyslet. Pokud neplánujete finančně náročnější designovou variantu v podobě dřeva, kamene či skla, budete stát před dvěma možnostmi. Pro jakou variantu se rozhodnout?

Volně stojící akrylátová vana

Vyberte si z nepřeberného množství tvarů a velikostí akrylátových van, které jsou příjemné na dotek.

 

Akrylát, či smalt?

Rozhodnout se mezi akrylátem a smaltem není vůbec jednoduché. Nejspíše jste již narazili na mnoho protichůdných názorů. Dokonce by se dalo říci, že co člověk, to názor. Někomu vyhovuje akrylát, jiný zase nedá dopustit na klasický smalt. A i když za vás tohle dilema nerozhodneme, poskytneme vám potřebné informace, abyste se dokázali rozhodnout sami.

Výhody tradiční a trvanlivé smaltované vany

Smaltovaná ocel je materiál, který poskytuje celou řadu výhod. Povrch smaltované vany jen tak neponičíte, což z ní dělá ideální vanu pro domácnosti s dětmi a čtyřnohými mazlíčky. Snadno se čistí a díky hladkému povrchu se na nich příliš neusazuje špína. Mezi další výhody patří finanční dostupnost, což jí samozřejmě přidává na oblibě. Nejkvalitnější typy mají tloušťku 3,5–2,9 mm a roky používání se na nich jen tak nepodepíší.

Nevýhody smaltované vany

Vzhledem k tvrdosti vany je materiál relativně málo pružný a pokud vám na ni spadne nějaký těžký předmět, může dojít k odštípnutí smaltu. Oprava může být v takovém případě náročná a problematická, takže s velkou pravděpodobností budete muset vanu vyměnit. Další nevýhodou je, že je smaltovaná vana velmi chladná na dotek, což má vliv i na rychlé chladnutí napuštěné vody.

Akrylátová vana

Pokud patříte mezi milovníky dlouhých koupelí, pak volte raději akrylátovou vanu, která déle drží teplotu vody.

 

Výhody lehké a variabilní akrylátové vany

Akrylátová vana je na rozdíl od té smaltované opravdu příjemná na dotek. Rychle se zahřeje a drží teplo, což je ideální pro milovníky dlouhých koupelí. Její další velkou výhodou je nepřeberné množství tvarů a velikostí včetně asymetrických variant. Navíc můžete mít velmi rozmanité zpracování vany se stupínky, odkládacími plochami či prohlubněmi. Také si ji můžete sami upravit k obrazu svému, např. vyvrtáním otvorů pro madla či baterie. Akrylátové vany jsou vhodné i pro instalaci hydromasážních systémů. Standardně mají sílu 4–5 mm. 

Nevýhody akrylátové vany

Na druhou stranu, tento typ van je nutné zasadit do nosné konstrukce. Aby byla stabilní, musí být dobře upevněná. Akrylát však neustále pracuje, musíte tedy počítat s tím, že ji časem bude potřeba přesilikonovat

A vyhnout se budete muset i neodbornému čištění. Vana by se mohla snadno poničit. Celkově není akrylát příliš odolný, naopak je spíše choulostivější. Je tedy moudré dopředu nastudovat, čím je možné vybraný typ vany ošetřit. Za pomocí technologie zpevňování můžete mít i odolný kousek. Akrylátové vany mohou být extrudované nebo lité, přičemž lité jsou odolnější a snadněji se udržují.

Smaltovaná vana

Pokud máte doma čtyřnohé mazlíčky a plánujete je koupat ve vaně, dejte raději přednost smaltované vaně, která je pevnější a odolnější.

 

Hodnocení z hlediska údržby

Základní rozdíl mezi akrylátovou a smaltovanou vanou je v jejich usazování. Jelikož akrylát pracuje, nesmí se usazovat napevno. V důsledku toho může být po několika letech zapotřebí nově zasilikonovat okraje vany. Akrylátovou vanu také snadno poškrábete. Pravdou ale je, že při drobnějších poškozeních lze akrylát jednoduše opravit, například drobné škrábance zahladíte lešticí pastou, zatímco smalt je nutné přesmaltovat. (I když, pokud nejste nároční, i místečka s odštípnutým smaltem lze zakrýt speciálním tmelem či zakápnout emailovou barvou.)

Hodnocení pohodlnosti

Jak už jsme uvedli, akrylátové vany déle drží teplotu vody, což je ideální pro všechny milovníky dlouhých relaxací ve vaně. Jsou příjemné na omak a na trhu najdete také nevídané barevné i tvarové možnosti, což je ideální pro ty, kteří hledají do své vysněné koupelny něco originálního. Naopak smalt je mnohem trvanlivější a opravdu něco vydrží, díky čemuž snese i použití silnějších čisticích přípravků.

Závěrem

Ať vyberete jeden či druhý typ, je potřeba nechat práci na odbornících. Nejen výběr kvalitní vany, ale také její správné usazení je  pro její budoucí bezproblémový chod důležité. Proto nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte náš e-shop DIPRO.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com