Bezpečná a pohodlná koupelna vhodná pro seniory

Přibývající věk s sebou přináší nejen životní zkušenosti, ale často bohužel i zdravotní komplikace. Jednou z nich může být horší pohyblivost, díky které se stanou obtížné i některé úkony, které dříve byly naprostou samozřejmostí. Není žádným překvapením, že z hlediska potenciálních úrazů bývá koupelna jedním z nejrizikovějších míst v každé domácnosti. Dobrou zprávou však je, že díky několika úpravám se dá seniorům mnohé usnadnit.

Interiér koupelny vhodný pro seniory

Koupelna bývá pro seniory jedním z nejrizikovějších míst v každé domácnosti. Díky několika úpravám se však stane mnohem bezpečnější. 

 

Jak koupelnu upravit, aby byla co nejbezpečnější?

Nejlepší je vzít to pěkně od podlahy. Do koupelny vždy volte protiskluzovou dlažbu, nejlépe s označením R10, která je bezkonkurenčně tou nejlepší volbou do každé koupelny. A to nejen pro seniory. Dlažba disponuje výbornou odolností, protiskluzným povrchem a snadnou údržbou. Riziko uklouznutí hrozí i při sprchování, proto nezapomínejte na protiskluzovou úpravu i ve vnitřních částech sprchové vaničky či vany.

Vana nebo sprchový kout?

Vana nebo sprchový kout? To je otázka, kterou si při plánování nové či rekonstrukci stávající koupelny pokládá snad úplně každý. Preference každého člověka jsou trošku jiné, a tak zatímco jednomu vyhovuje spíše vana, druhý dává přednost sprchovému koutu. Z hlediska bezpečnosti je zvláště pak pro seniory vhodnější volbou sprchový kout. A to především z důvodu, že v něm odpadá nutnost překonávat překážky. Atraktivní vzhled a dostatečný prostor pro pohodlné sprchování nabídnou sprchové kouty obložené keramickými obklady a dlažbou. Další výhodou sprchy je, že do ní můžete umístit sedátko a podpůrná madla, což snižuje riziko pádu. 

Sprchový kout ideální pro seniory

Z hlediska bezpečnosti je zvláště pak pro seniory vhodnější volbou sprchový kout. 

 

Do koupelny pro seniory vybírejte vykrojené umyvadlo

Nejen senioři, ale i osoby se sníženou mobilitou jistě ocení bezproblémový přístup k umyvadlu a vodovodní baterii. K tomu jsou ideální umyvadla s vykrojením, díky jeho tvaru totiž není potřeba se k baterii naklánět tolik jako je to u klasického umyvadla. Manipulace s baterií se stane velmi jednoduchou. Vhodným doplňkem mohou být madla nacházející se v přímém dosahu natažených paží.

Na toaletě záleží

S přibývajícím věkem nabývá na významu i stabilnější sezení na toaletě. Zejména starším lidem se mnohem snadněji bude vstávat z toalety, která je o trochu vyšší než běžné WC. Při pořizování toalety tedy myslete na vhodnou výšku, která by měla být minimálně 46 cm. V případě potřeby dosedu z invalidního vozíku je vhodné opatřit WC sklopným nástěnným madlem, díky němuž se i handicapovaná osoba zvládne vše sama i bez cizí pomoci. Vhod přijdou i klozetové mísy a bidety speciálně navržené tak, aby co nejvíce usnadnily méně pohyblivým osobám každodenní mytí.

Vyšší toaleta a bidet

Při výběru toalety myslete na vhodnou výšku, která by měla být minimálně 46 cm. 

 

Podpůrná madla ulehčí život nejen seniorům

Rozhodně nezapomeňte koupelnu vybavit nejrůznějšími podpůrnými prvky jako jsou madla či protiskluzové podložky, které seniorům pomohou získat větší stabilitu a bezpečnost i v kluzkém prostředí. Podpůrné prvky jsou v koupelně zásadní i pro nehandicapované uživatele. Hodí se například do prostoru u vany, sprchového koutu, k WC i k umyvadlu. 

Seniorka držící madlo

Podpůrná madla jsou v koupelně důležitá nejen pro seniory.

 

Pokud i vy sníte o nové koupelně speciálně upravené pro seniory a nevíte si rady,  obraťte se nás nebo navštivte náš e-shop DIPRO, kde si určitě vyberete.

Zdroj fotografií: Depositphotos