Dotkněte se přírody koupelnou v rustikálním stylu

Zatímco někteří dávají přednost modernímu minimalistickému stylu a hledají způsob, jak co nejvíce odlehčit svému interiéru, jiní cítí, že moderna není nic pro ně. Právě pro ty je určen dnešní článek o rustikálním stylu, který nás pomyslně navrací k tradicím a přibližuje k přírodě. Rustikální styl pomocí tlumených barev, retro designu a přírodních materiálů vykouzlí velmi útulnou venkovskou atmosféru v moderním, nadčasovém kabátu. Koupelna už tak není jen místem pro hygienu, ale mění se v oázu klidu a místo pro odpočinek našeho těla i ducha.

Rustikální koupelna

Rustikální styl dokáže pomocí přírodních materiálů a retro designu vykouzlit i v moderním domě útulnou koupelnu s venkovskou atmosférou. 

 

Levná i drahá varianta

Každý styl má svá pravidla, a tak zatímco např. u moderních kuchyní se často musíte držet v přísně designéry určených kolejích, rustikální styl nám dává mnoho prostoru pro osobní kreativitu. Můžete ho proto pojmout opravdu draze a honosně, ale vystačíte si i se starými kousky od svých prarodičů. Je tak už jen na vás, jestli vaši koupelnu budou zdobit mosazné vodovodní baterie a samostatně stojící vana na kvalitních dřevěných podlahách, nebo použijete imitaci dřeva, vestavěnou vanu a zápustné umyvadlo. 

Staré retro kousky v kouplelně

Staré kousky po našich prarodičích opět v módě! Retro umyvadla, vany, vodovodní kohoutky či bedýnky, stoličky a žebříky. To vše lze v rustikálním stylu opět využít.

 

Surový vzhled hraje prim

Rustikální styl je dnes velmi populární, jelikož můžete využít nejen sortiment z prodejen, ale často lze recyklovat i staré kousky, které vaši prarodiče nechtěli prozatím vyhazovat s tím, že se jednou budou hodit. A právě nyní nastal ten nejlepší čas je využít. Stačí prolézt podkroví, navštívit chalupu a určitě najdete cenné kousky, které ozdobí vaši koupelnu. 

Skříňky s patinou, retro umyvadla či vany, staré vodovodní kohoutky nebo třeba bedýnky, malé stoličky či žebříky na odkládání věcí. Zrecyklovat můžete opravdu vše. Výsledný vzhled vaší koupelny tak bude naprostým originálem vyjadřujícím vaši osobnost a dokonalým místem k relaxaci.

Inspiraci hledejte i v zahraničí

Není přitom potřeba se inspirovat jen na českém venkově. Inspiraci můžete najít i v zahraničí. Jedním z oblíbených detailů jsou například Středomořské barevné kachličky s hravými, romantickými vzory či vintage vzory, které jednoznačně podtrhnou rustikální styl.

Středomořské barevné kachličky

Nebojte se oživit vzhled vaší koupelny barevnými kachličkami s hravými vzory, které dokonale podtrhnou rustikální styl.

 

Typické prvky rustikální koupelny

Věříme, že už jste si udělali představu o tom, jak rustikální styl vypadá. Základem je  tedy přiblížení se k přírodě, a to nejen v barvách, ale i v použitém materiálu. Určitě tak nebude na škodu, když se ve vaší nové rustikální koupelně objeví opracovaný kámen, masivní dřevo, přírodní textilie či tepaný kov (měď, mosaz, železo). 

Pracovat můžete i se základy, které často stačí jen odhalit. Například starý trám či konstrukce, které jen necháte znovu vyvstat. V rustikálním stylu jsou důležitá velká okna, která pustí do tmavších prostor co nejvíce světla. Zajímavým ztvárněním rustikálního stylu jsou i zlaté prvky, retro baterie, postarší nábytek a efekt starého dřeva na keramických kachlích na podlaze a obkladu. 

Volně stojící vana je základ

Středobodem rustikální koupelny by měla být volně stojící vana, která navozuje punc skutečného luxusu. Zapomenout naopak můžete na sprchový kout, jelikož do rustikálního stylu příliš nepatří. Pro autenticitu doporučujeme volit neutrální světlé barvy a nahradit všechny možné detaily, které nahradit lze, jejich přírodní variantou. Například dřevěné prkénko na záchodě, skříňky, koše, police, zrcadlo zasazené do dřevěného rámu a podobně. 

Kov se nebojte použít nejen na baterie, ale také na doplňky, jako jsou držáky na oblečení, držáček na toaletní papír, košíčky na kosmetiku a podobně.

Moderní vana v rustikální koupelně

Dokonalá kombinace moderní vany v rustikálním prostředí. 

 

Údržba rustikální koupelny

Krásná autentická patina, která na pár let zmizela z našich domácností, se hlásí znovu o slovo. Nelakované i lakované mosazné povrchy jsou poměrně jednoduché na údržbu. Za pomoci mýdla a vody je lze snadno vyleštit. Pro důkladnou péči jsou dobré i leštěnky. Díky náležité péči vydrží celou řadu let, což věděli už naši předci, a proto je hojně využívali. Snadné na údržbu jsou i kachličky v imitaci dřeva, o které se lze starat snadněji, než by tomu bylo u opravdového dřeva. 

Zaujal vás rustikální styl? Neváhejte a dejte své koupelně nový kabát. Pokud si nevíte rady, obraťte se nás nebo navštivte náš e-shop DIPRO, kde najdete vše pro potřeby rekonstrukce vaší koupelny.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com