Ve dnech 29.3.-1.4. máme zavřeno. Děkujeme a přejeme Vám hezké Velikonoce

Jak na výběr vodovodní baterie do koupelny

 Možná právě rekonstruujete, nebo stavíte nový dům a vybíráte vodovodní baterie do vaší koupelny. Než se však rozhodnete pro výběr první baterie, která vám padne do oka, podívejte se na to, co všechno je dobré zvážit před jejím nákupem.

Jak vybírat vodovodní baterii

Vybíráte vodovodní baterii do vaší koupelny? Než sáhnete po první, která vás zaujme, podívejte se na to, co všechno je dobré ještě před nákupem zvážit.

Na velikosti i ceně záleží

V první řadě je potřeba vzít v potaz velikost a typ vašeho umyvadla. Především proto, aby voda nestříkala všude kolem. I když možná bude pro váš výběr důležitá i cena, ne vždy se vyplatí sáhnout po té nejlevnější variantě. Věřte, že za vodní baterii se vyplatí připlatit. Levnější kusy totiž velmi rychle ztrácí životnost. 

Část baterie, v níž se mísí teplá a studená voda, se jmenuje kartuše, a pokud je plastová, velmi rychle se vodním kamenem ničí. Mnohem kvalitnější je keramická kartuše, která je však o něco dražší. Zkontrolujte si také, zda volba vaší baterie odpovídá rozteči neboli vzdálenost rozestupu vodovodních trubek ve zdi. I na tom záleží.

podomítková_baterie

Výhodou podomítkové vodovodní baterie je více místa a snadnější údržba.

Pozor na umístění vodovodní baterie

V další řadě je potřeba zvážit, jakou vodní baterii do koupelny zrovna hledáte. Zda řešíte baterii k umyvadlu, vaně či sprše. Zároveň se budete muset zamyslet nad tím, zda budete baterii instalovat na stěnu, přímo na umyvadlo, nebo na desku vedle umyvadla. Každá instalace má své výhody a nevýhody. 

Nástěnné baterie jsou v dnešní době nejčastějším typem, jejich výhodou je snadná oprava. Navíc nabízí větší prostor mezi baterií a umyvadlem. Pokud plánujete umístění baterie na desku u umyvadla, může se stát, že ji časem zničí, pokud si pořídíte nekvalitní kus, který začne protékat. Trochu obtížnější je i její údržba. Podomítková baterie se instaluje pod obklad, což zajistí více místa a zároveň snadnější údržbu. Jedná se o minimalistické a designové řešení, pokud však koupíte nekvalitní kus, budete se k ní při její opravě jen těžko dostávat.

Oblé versus hranaté baterie

Nezáleží na tom, zdali zvolíte oblou, nebo hranatou vodní baterii do koupelny. Jediné pravidlo, kterého byste se měli držet, je dodržování linií. K hranatému umyvadlu bude vypadat dobře hranatá baterie, k oblému umyvadlu zase oblá. A to nejen v koupelně, ale i v celém domě. Ideální je také zůstat u jednoho výrobce, což vám pomůže sjednotit vzhled. 

Pokud se neumíte rozhodnout, můžete zvolit takové tvary, které kombinují obě varianty. Údržba vždy záleží na provedení. Pokud zvolíte kvalitní materiál, kterému se čas od času budete věnovat, je jedno, jaký tvar baterie zvolíte.

Černá vodovodní baterie

 

Pokud hledáte originalitu, můžete sáhnout po elegantní černé barvě baterie.

Jaký materiál u vodovodní baterie vybrat? 

Výběr materiálu u vodní baterie je důležitý, neboť na něm závisí, jak se vám bude baterie udržovat a jak dlouhá bude pravděpodobně její životnost. Možností je více. Vybírat můžete z chromu, mosazi nebo nerezu. Co se vodních baterií týče, mezi nejpopulárnější materiály jednoznačně patří chrom a nerez, které mají skvělý poměr kvality a ceny. Navíc jim díky jejich oblíbenosti věnují značnou pozornost i designéři, díky čemuž budete mít z čeho vybírat. Jejich údržba je poměrně snadná – vystačíte si s přípravkem na vodní kámen, který necháte chvíli působit a pak baterii doleštíte. 

Mosaz je o něco kvalitnější, a pokud se o ni budete dobře starat, vydrží vám léta. Navíc dodá vaší koupelně punc luxusu a elegance. Její údržba je však o něco náročnější a musí být pravidelná.

Retro vodovodní baterie

Pokud sáhnete po retro baterii do koupelny, měla by ladit i s ostatními designovými prvky v místnosti. 

Vodovodní baterie jako designový doplněk

Pokud vybíráte podle designu, vybírejte tak, aby baterie celkově doplnila vzhled nejen v koupelně, ale i v celém domě. Je jedno, zdali dáváte přednost matnému, či lesklému stylu, důležité je držet stejnou linku všude, abyste získali stylově čistý interiér, který poslouží případně i jako koupelna pro relaxaci. Lesk si umí hrát hezky s denním světlem a opticky zvětšuje prostor, mat působí vysoce elegantně a moderně. Zatímco na lesklém povrchu bude každá nečistota a vápenatá skvrna více vidět, z matu ji budete obtížněji dostávat. 

Víte, že nemusíte vybírat pouze mezi nerezovými styly? Nebojte se elegantní černé baterie do koupelny. Pokud se nebojíte oživit koupelnu, můžete zvolit moderní barevné baterie do koupelny. Zajímavou kombinaci vytvoří nerez doplněný o vaši oblíbenou barvu, kterou doporučujeme držet v detailech napříč celým domem. 

Patříte k milovníkům nostalgie, které zahřeje u srdce každý závan starého světa? Pak se nebojte sáhnout po retro baterii do koupelny, ovšem měla by ladit i s ostatními designovými prvky v místnosti. Hitem poslední doby jsou pak barevné led pásky na baterie.

Sníte o dokonalé koupelně? Obraťte se na nás, nebo navštivte náš showroom DIPRO. Rádi vám s vaší novou koupelnu poradíme. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com