Jak odstranit obklady a dlažbu v koupelně

Jestliže nadešel čas na rekonstrukci vaší koupelny a obměnu koupelnových obkladů a dlaždic, pravděpodobně se neobejdete bez odstranění těch starých. Odstranění dlaždic bývá poměrně těžká a časově náročná činnost, se správným nářadím to však zvládnete. Poradíme vám, jak na to. 

Odstraňování starých dlaždic v koupelně

Problematiku odstraňování starých dlaždic řešil snad každý, kdo někdy prováděl rekonstrukci bytu nebo domu.

Bezpečnost na prvním místě

Odstraňování obkladů a dlažby v koupelně je jedním z nejnáročnějších úkonů každé rekonstrukce. Základem jsou kvalitní a ostré nástroje, které vám značně usnadní každou práci. Než se však pustíte do díla, ověřte si, zda máte vypnutý přívod proudu a zjistěte, kudy vedou elektrické vodiče nebo vodovodní a odpadní potrubí. Především v případě bouracího kladiva pracujte opatrně, aby nedošlo k jejich poškození. 

 

Jak efektivně odstranit obklady ze zdi

Malé plochy a oblasti krajů a rohů nejlépe odstraníte pomocí kladiva a sekáčku, větší plochy pak s využitím elektrického bouracího kladiva. Záleží však na podkladu a druhu lepidla a další stavební chemie. V případě kladiva a sekáčku materiál postupně odsekávejte směrem od spáry, přičemž začněte u vrchních dlaždic a postupujte dolů. 

Při odstraňování koupelnových obkladů a dlažby pomocí bouracího kladiva pracujte stejně, jen s větší opatrností, aby nedošlo k poškození zdi. Jak sekáček, tak bourací kladivo přikládejte pod úhlem zhruba 45°. Výsledkem by měl být čistý a relativně rovný podklad.

Jak odstranit dlažbu z podlahy

Metoda odstranění starých dlaždic z podlahy je prakticky stejná jako při odstraňování starých dlaždic ze zdí.

Jak efektivně odstranit dlažbu z podlahy

Metoda odstranění starých dlaždic z podlahy se prakticky neliší od způsobu, jakým lze efektivně odstranit obklady ze zdí. Vhodným nástrojem je již zmíněné elektrické bourací kladivo, zvláště pokud potřebujete odsekat dlažbu na velké ploše, ale využít můžete i jiné nářadí.

Odstranění celých dlaždic bez poškození

Chcete-li odstranit celé dlaždice bez poškození, abyste je případně v budoucnu mohli ještě použít, máme pro vás řešení. To je však možné pouze v případě, kdy byly připevněny lepidlem

Než se pustíte do jejich odstraňování, musíte nejdříve ze spár odstranit spárovací hmotu. Použít můžete třeba tupý nůž, špachtli, plochý šroubovák nebo vrtačku s hrotem k broušení spojů. Poté opatrně vložte sekáč s tenkou čepelí, nebo špachtli pod dlaždici a poklepávejte kladivem. V momentě, kdy se dlaždice odrazí, je důležité dát pozor, aby nedošlo k poškození hran.

rovnani-podkladu

Výsledkem vaší práce by měl být čistý a relativně rovný podklad vhodný pro položení nové dlažby.

Netrapte se a svěřte svou koupelnu do rukou odborníků

Patříte-li k těm šikovnějším, určitě vám práce půjde od ruky. Pokud však chcete  odstranit obklady a dlažbu v koupelně rychle a efektivně, nebojte se vyhledat pomoc odborníků. Kontaktujte nás, nebo navštivte náš showroom DIPRO, kde se o vaši koupelnu rádi postaráme.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com