Ve dnech 29.3.-1.4. máme zavřeno. Děkujeme a přejeme Vám hezké Velikonoce

Jak opravit drobnou závadu v koupelně svépomocí

Kapající kohoutek, ucpaný odpad, nevzhledné spáry či prasklý obklad. Jak si svépomocí poradit s nejčastějšími problémy, které se mohou objevit v koupelně? Ne na každou závadu je nutné volat řemeslníka. Stačí trocha šikovnosti a pár dobrých rad, které vám přináší náš článek.

opravy_v_koupelně_svépomocí

K nejčastější problémům v koupelně patří poškozená dlaždice či kachle, kterou ovšem s trochou šikovnosti zvládnete vyměnit sami.

Jak vyměnit prasklou dlaždičku nebo obklad 

Stačí chvilka nepozornosti a poškozená dlaždice je na světě. Stačí na ni nešťastnou náhodou upustit těžší a tvrdý předmět. Vyměnit poškozenou dlaždičku sice není jen tak, ale dá se to zvládnout svépomocí. Malý úlomek můžete zkusit jen přilepit lepidlem. Pokud je dlaždička hodně popraskaná, lepení nemá smysl a bude lepší její výměna. 

Při výměně dlaždice či kachličky je ze všeho nejdřív potřeba ze spár kolem poškozené dlaždičky odstranit spárovací hmotu. K tomu můžete použít třeba tupý nůž, špachtli, plochý šroubovák nebo vrtačku s hrotem k broušení spojů. Poté opatrně vložte špachtli pod dlaždici a jemně poklepejte kladivem. V momentě, kdy se dlaždice odrazí, je potřeba dát si pozor, aby nedošlo k poškození hran. Pokud je potřeba novou dlaždičku zkrátit, tipy najdete v článku Jak řezat obklady a dlaždice.

Zbytky původního lepidla pod dlaždicí či kachličkou je potřeba odstranit. Naneste nové lepidlo, roztáhněte ho špachtlí, usaďte novou dlaždici a zkontrolujte, zda je rovně. Po zatuhnutí lepidla zaplňte mezery spárovací hmotou, zarovnejte pomocí stěrky a poté zahlaďte mokrou houbičkou.

Jak opravit odřenou vanu

I vana vyžaduje opatrné zacházení. Padající předměty i agresivní čisticí prostředky ji mohou snadno poškodit. Dobrou zprávou je, že i škrábance na vaně se dají jednoduše zamaskovat. Jemnější rýhy stačí přeleštit brusnou pastou a následně filcovým kotoučem. Hlubší vrypy opravíte důsledným přebrušováním pomocí brusné pasty, smirkového papíru o zrnitosti 600–1400 a filcového kotouče. Začněte hrubším smirkovým papírem a skončete jemnějším. Díky důslednému přebrušování bude vaše vana vypadat jako nová a po škrábancích nebude ani památky.

kapající_kohoutek

Kapající kohoutek rozhodně nepodceňujte. Může totiž velice snadno provětrat vaši peněženku.

 

Jak opravit kapající kohoutek

Kapající vodovodní kohoutek může snadno provětrat vaši peněženku. Jeho oprava však není žádná věda. Jak na to? Používáte-li klasickou kohoutkovou baterii, zastavte přívod vody a pomocí hrany šroubováku, nehtu nebo nože odstraňte krytku s označením teplé a studené vody. Poté odstraňte ventilovou vložku z baterie.  Třeba pomocí šroubováku. Vyměňte staré těsnění za nové, kohoutek složte dohromady, jemně dotáhněte a vyzkoušejte. Funguje-li kohoutek jak má, můžete ho dotáhnout.

Jak na vápenné skvrny

Nablýskaná koupelna je snem každé hospodyňky, jenomže realita často bývá jiná. Příliš tvrdá voda může způsobit na skle sprchového koutu nechvalně známé vápenné skvrny. Tomu můžete zabránit, když po každém sprchování dveře sprchového koutu přetřete čistým hadříkem z mikrovlákna nebo chytrou houbičkou. Důležité je také pravidelné větrání koupelny

Pokud se již skvrny na vašem sprchovém koutu udělaly, vyzkoušejte recept na levný domácí čistič z jednoho šálku vody, půl šálku octa, pár kapek saponátu na nádobí, případně pár kapek oblíbeného esenciálního oleje. Roztok nalijte do rozprašovače, nastříkejte na sklo a setřete. Pokud máte kamenné dlaždice, vytvořte roztok bez octa. 

oprava_ucpaného_záchodu

Pro boj s ucpaným záchodem je ideální čisticí zvon, který se vyplatí mít v koupelně neustále po ruce.

Jak vybělit spáry v koupelně

Plíseň nacházející se ve spárách mezi obklady dokáže pěkně potrápit. Koupelny bez plísní dosáhnete prevencí a pravidelným úklidem. S tím vám mohou pomoci speciální úklidové přípravky, které lze při boji s plísní použít. 

Pokud přípravky nepomohou, můžete nevzhledně vyhlížející spáry v koupelně velmi snadno obnovit pomocí tmelu na spáry. Nejprve ostrým nožem odstraňte starou spárovací hmotu a spáry důkladně očistěte od plísní, mastnoty a prachu. Následně pomocí houby nebo značkovače/tužky naneste novou spárovací hmotu na spáru a na závěr spáru uhlaďte houbou. Použít můžete i trvale elastický a voděodolný sanitární silikon.

Jak na ucpaný záchod

Nechcete-li utrácet za instalatéra, můžete se do boje s ucpaným záchodem pustit sami. Co platí na ucpaný záchod? Základním pomocníkem v boji s ucpaným záchodem je čisticí zvon, který byste měli mít v koupelně vždy po ruce. K jeho použití je sice zapotřebí trocha hrubé síly, ale zvládne to opravdu každý. Stačí pumpovat, dokud z trubek nevytáhnete veškerý tuhý odpad, který záchod ucpal. Ten vyjměte a vyhoďte. 

Pokud je mísa ucpaného záchodu plná vody, budete ji muset nejdříve odčerpat. K tomu lze použít hadičku na vypouštění akvárií, případně kelímek, pomocí kterého vodu odstraníte. Řešením na ucpaný záchod je i čisticí prostředek Krtek, který si obvykle poradí s nejrůznějšími nečistotami. Případně můžete použít kombinaci jedlé sody a octa.

plíseň_ve_spárách_mezi_obklady

Plíseň ve spárách mezi obklady umí pěkně znepříjemnit život hospodyňkám. Její nejúčinnější prevencí je pravidelný úklid.

Jak opravit protékající záchod

Velkou nepříjemností v domácnosti je protékající záchod. A to především proto, že vám kromě vody utíkají i peníze. I jen slabě protékající WC zvýší spotřebu vody až o 50 Kč za den. K nejčastějším příčinám protékajícího záchodu patří přebytečné množství vody v nádržce, která pak odtéká přepadovou trubkou. Řešením je nastavení polohy ramena plováku na ventilu. 

Na vině ale může být i netěsnící ventil, který je potřeba vyměnit. Opravu ventilu lehce zvládnete. Zavřete hlavní přívod vody, spláchněte, aby se vyprázdnila nádržka a vyměňte starý ventil za nový. 

Když zatoužíte po výraznějším faceliftu koupelny

Potřebuje vaše koupelna více než jen malou opravu? Obraťte se na nás, rádi se o vaši koupelnu postaráme. Náš zkušený tým vám vytvoří vysněnou koupelnu dle vašich přání a požadavků.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Dipro