Jak pečovat o koupelnový nábytek?

Pravidelný úklid koupelny bývá samozřejmostí. Jak ale pečovat o koupelnový nábytek, aby vám vydržel co nejdéle? Vysoká míra vlhkosti se totiž může negativně podepsat na délce jeho životnosti. Správným výběrem materiálu nábytku a péčí o něj však můžete jeho životnost znatelně prodloužit. Jak na to?

péče_o_nábytek

Nábytek do koupelny vybírejte velmi pečlivě. 

Na materiálu záleží

Koupelnový nábytek bývá vystaven až 100% vlhkosti, a tak správná péče o něj začíná již vhodným výběrem. Při výběru koupelnového nábytku byste se neměli řídit pouze vzhledem, ale především odolností materiálu. Kvalitní koupelnový nábytek by měl mít v ideálním případě takovou povrchovou úpravu, která se jen tak nepoškodí a zabrání proniknutí vlhkosti do jeho vnitřních částí.

Materiál odolný vůči vlhkosti

Nejvhodnějším, ale také nejdražším materiálem odolným vůči vlhkému prostředí je lak. Finančně dostupnějším materiálem pro koupelnový nábytek jsou MDF (dřevovláknité) a laminátové desky. U těch je však potřeba dávat pozor, aby byly dokonale zabezpečeny proti proniknutí vody, a to především na hranách. V opačném případě by vlivem vlhkosti mohlo dojít k jejich nabobtnání. Jestliže se rozhodnete pro nábytek z lamina, pak vybírejte pouze takový, který má odolné plastové hrany ABS v  tloušťkách od 0,5–2mm. Dalším rozšířeným materiálem bývá i tzv. foliový nábytek, který je velice dobře uzavřen proti vniknutí vlhka, a tak se nemusíte obávat odchlipování jeho hran.

koupelna

Vhodným materiálem koupelnového nábytku je lak, který je velmi odolný proti vlhku.

Nebojte se dřeva

Patříte mezi příznivce dřeva, ale bojíte se ho použít i v koupelně? Právě naopak! Moderní koupelnový nábytek vyrobený z kvalitního masivního dřeva je ten nejluxusnější materiál, jaký jen můžete zvolit. Velice oblíbené se v poslední době staly exotické dřeviny, které jsou přirozeně odolné vůči vlhkému prostředí a plísním. Jedná se ale o velmi luxusní materiál, a tak se připravte i na vyšší cenu. Mezi materiály odolné proti vlhkosti patří mahagon či teak, který je do vlhkého prostředí jako stvořený, ale i buk, dub nebo lípa.

koupelna_se_dřevem

 

Moderní koupelnový nábytek vyrobený z kvalitního masivního dřeva  působí doslova luxusním dojmem. 

Pozor na umístění nábytku

Stejně tak jako výběr vhodného materiálu je důležitá i prevence, proto se zaměřte i na správné umístění nábytku. Pokud je to jen možné, vyhněte se jeho umístění do bezprostřední blízkosti sprchového koutu nebo vany. Důležité je také zachování větrací mezery cca 15 mm mezi nábytkem a zdí, díky čemuž zamezíte vzniku plísní. Životnost nábytku prodloužíte i kvalitním odvětráváním. V případě, že dojde k velkému nárůstu vlhkosti, např. během sprchování nebo koupání, je důležité co nejdříve vyvětrat. 

Péče o koupelnový nábytek není žádná věda

Aby vám koupelnový nábytek vydržel co nejdéle, věnujte mu potřebnou péči a pozornost. Rozhodně se vyvarujte agresivním čisticím prostředkům, které by mohly nábytek poškodit nebo poškrábat. V ideálním případě používejte takové čističe, které jsou určené pro péči o koupelnový nábytek, ale vystačíte si i s vlhkým hadříkem z jemné tkaniny a běžným saponátem či mýdlovou vodou. A to i v případě, pokud potřebujete odstranit zaschlé mýdlo nebo zubní pastu. Nábytek stačí lehce otřít hadrem a po vyčištění důsledně vysušit.

moderní_koupelna

Abyste zajistili dlouhou životnost koupelnového nábytku, nezapomeňte na důkladnou péči o něj. 

Vybíráte koupelnový nábytek, ale nevíte si rady? Neváhejte se na nás obrátit nebo navštivte náš showroom DIPRO. Rádi vám poradíme. 

Zdroj fotografií: Dipro