Jak řezat obklady a dlaždice?

Plánujete rekonstrukci koupelny a chtěli byste pokládat dlažbu sami? Málokterý povrch se však obejde bez řezání a vrtání. To ale není nic, co byste nezvládli. Jak řezat obklady a dlaždice, abyste dosáhli perfektního výsledku, vám poradíme v následujícím článku.

moderní_koupelna_1

Pokládání obkladů či dlažby v koupelně se málokdy obejde bez řezání a vrtání. K dosažení perfektního výsledku vám stačí vhodné pomůcky.

Se správným nářadím to bude hračka

Řezání dlaždiček není nic těžkého a se správným nářadím to zvládnete i napoprvé. Pokud se chystáte obkládat jen jednorázově či výjimečně, vystačíte si i s jednodušší řezačkou. Případně si můžete profesionální řezačku zapůjčit v půjčovně nářadí. Nejjednodušším nástrojem pro řezání obkladů a dlažby je ruční řezačka na obklady, se kterou budete řezat jako profesionál. 

ruční_řezačka_

Nejjednodušším nástrojem pro řezání obkladů a dlažby je ruční řezačka, se kterou budete řezat dlaždice a obklady jako profesionál.

Jak řezat obklady pomocí řezačky obkladů

Princip řezání pomocí řezačky obkladů spočívá v rovnoměrném narušení povrchu s glazurou. Obklad či dlaždici vložíte do řezačky a pomocí úhelníku nastavíte potřebnou vzdálenost. Poté obklad naříznete a nakonec rozlomíte. To, že řezačka projela při řezání po glazovaném povrchu obkládačky či dlaždice poznáte podle toho, že uslyšíte jasný svištivý zvuk. Dutý zvuk naopak znamená, že použitý obkladový materiál je pro řezačku příliš tvrdý. Pak vám nezbyde nic jiného než obstarat profesionální řezačku, případně použít flexu.

V jakém úhlu řezat dlaždice?

Pokud chcete být při práci úspěšní a vytvořit přesné a rovné řezy, nezapomínejte na správný úhel. Pod úhlem 45 stupňů můžete provést řez na čtvercových dlaždicích. Ostatní tvary, včetně neobvyklých povrchů stěny nebo konstrukce řežte pod úhlem od 0 do 90 stupňů. 

měření_

Před řezáním dlaždice pečlivě přeměřte. 

Vrtání do dlažby a obkladů

V rámci pokládky se většinou neobejdete bez vrtání. Zvlášť v případě, budete-li potřebovat vytvořit otvor na elektroinstalační krabici nebo na vodoinstalaci. Vrtání je však o poznání jednodušší než řezání. Stačí vám k tomu vhodné pomůcky a dodržování vyzkoušených postupů. 

Jak vyvrtat díru do dlaždičky

Pokud to lze, vrtejte do spár mezi dlaždicemi. Při vrtání přímo do glazury si dlaždičku nejprve zaměřte a zakreslete daný otvor. Na malý otvor můžete použít běžnou elektrickou ruční vrtačku s regulací otáček. Klíčové je šetrné narušení povrchu dlaždice v místě otvoru například důlčíkem. Vrtejte vždy pomalu, trpělivě a s přestávkami, aby se vrtací hrot ani dlaždice příliš nezahřívaly. Místo důlčíku můžete použít i kalený hřebík. Větší otvory je ideální vrtat pomocí speciálního vykružovacího vrtáku s diamantovým břitem.

vrtačka

Vždy vrtejte pomalu, trpělivě a s přestávkami, aby se vrtací hrot ani obklad příliš nezahřívaly.

Netroufáte si? Obraťte se na profesionály

Přestože pokládání dlažby či obkladů není nic složitého, mnoho lidí se při rekonstrukci rozhodne využít služeb profesionálů. Pokud nejste manuálně zruční a nechcete dlaždice řezat sami, neváhejte se na nás obrátit, rádi se o vaši podlahu postaráme. Pokud si troufáte sami a nemáte s řezáním zkušenosti, není od věci poprosit profesionála o proškolení – jinak vás může nemile překvapit hromada odpadu a přebrušování.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com