Ve dnech 29.3.-1.4. máme zavřeno. Děkujeme a přejeme Vám hezké Velikonoce

Jak se zbavit zápachu v koupelně

Koupelna by měla být oázou klidu a odpočinku. Její dokonalou atmosféru však dokáže zničit nepříjemný zápach. Nejčastějším zdrojem zápachu v koupelně bývá špinavý odpad, ve kterém zůstávají vlasy, zbytky kůže, mýdla a dalších nečistot. Příčinou ale může být i starý sifon či plíseň. Jak si poradit?


Zapáchající koupelna

Pokud vás trápí zápach kanalizace v koupelně, pravidelně čistěte odpady. Přípravky na úklid si klidně můžete jednoduše vyrobit doma.

Co dělat, pokud vás trápí zápach z odpadu v koupelně

Zápach ze sprchového koutu, umyvadla či vany není nic příjemného a už vůbec ne bezpečného. Může totiž obsahovat sirovodík nebo amoniak, tedy sloučeniny, které dokážou poškodit nervový a dýchací systém. Pokud vás trápí zápach kanalizace v koupelně, pravidelně čistěte odpady. Při čištění není třeba hned přistupovat k chemickým prostředkům. Přípravky na úklid si klidně můžete jednoduše vyrobit doma z ingrediencí, které se běžně nacházejí v každé kuchyni. 

Domácí přípravek na čištění odpadů

Nasypte šálek sody do odpadu, nechte minutu působit, zalijte hrnkem teplého octa a po zhruba pěti minutách spláchněte proudem horké vody. Ocet má silné antibakteriální a odmašťovací účinky, díky čemuž snadno a jednoduše zbaví odpad zápachu. 

V případě, že tento postup nepomůže, zkuste sáhnout po chemických přípravcích, jako je krtek. Pokud nepomůže ani to, nezbyde vám nic jiného než zavolat odborníka. Možná váš sifon má nejlepší léta za sebou a nastal čas jej vyměnit za nový. Výměna sifonu je jednoduchá a pokud jste manuálně zruční, zvládnete to i sami

Rostliny v koupelně

Rostliny jsou ideálním doplňkem do každé koupelny. Perfektně absorbují přebytečnou vlhkost a eliminují bakterie.

Za zápachem někdy hledejte vlhkost

Častým důvodem nepříjemného zápachu v koupelně bývá nedostatečné odvětrávání způsobující vlhkost. To bývá problém především špatně větraných koupelen ve starých bytech, které jsou malé a často bez oken. V případě vlhkosti se v koupelně množí plísně a bakterie, které k příjemné vůni rozhodně nepomáhají. Nejúčinnější prevencí nepříjemného zápachu v koupelně je tedy pravidelné větrání

Můžete zkusit do koupelny umístit i rostliny, které absorbují přebytečnou vlhkost a eliminují bakterie. Pokud už se vlhkost ve vaší koupelně projevila, poznáte to podle fleků na dlaždičkách či smaltu. Řešením je domácí pasta z citronové šťávy a sody, kterou můžete použít místo písku na čištění koupelny. Citron v kombinaci se sodou neutralizuje pachy a zanechá příjemnou citronovou vůni. 

Difuzér v koupelně

Nežádoucí pachy v koupelně neutralizují pohlcovače pachů. Vybírat můžete z celé řady sprejů, difuzérů či osvěžovačů vzduchu.

I pračka si zaslouží pravidelnou péči

Pokud nepříjemný zápach vychází z pračky, zamyslete se nad tím, kdy jste ji naposledy čistili. Po každém praní je dobré pračku vyvětrat, umýt a vysušit zásobovač na prací prášek i aviváž. Stejně tak je důležité minimálně jednou měsíčně vyčistit prostor kolem gumového těsnění. Sem tam můžete zapnout prázdnou pračku na nejdelší program a na nejvyšší teplotu bez ždímání.

Pohlcovač pachů na WC oceníte nejen v koupelně

Podstatou boje s nepříjemnými zápachy je jejich neutralizace. Pokud chcete vzduch v koupelně ještě více osvěžit, vyberte si z celé řady sprejů, pohlcovačů pachů na WC, osvěžovačů vzduchu či různých chemických přípravků. Ty pomáhají eliminovat pachy v domácnosti, jako je cigaretový kouř, odér po špinavém prádle a další nepříjemné zápachy. Také nezapomínejte na čisticí prostředky na dlažbu a obklady. Nabídka na trhu je dostatečně široká, a tak si můžete vybrat podle své potřeby.

Koš na prádlo

Trápí vás zápach z koše na prádlo? Zkuste použité oblečení házet přímo do pračky a přisypat k němu vonné kuličky.

Zapáchající koš na prádlo

Vyzkoušeli jste snad už úplně všechno a nic nepomohlo? Možná je problém mnohem jednodušší, než byste čekali, a ukrývá se v koši na prádlo. Spodní prádlo, ponožky, nebo propocená trička mnohdy čekají v koši i několik dní, a to má za následek nepříjemný zápach v celé koupelně. Zkuste tedy místo do koše házet použité oblečení přímo do pračky a přisypat k němu vonné kuličky, nebo trochu jedlé sody, která zápachy pohlcuje. Jakmile pračku zaplníte, zapněte prací program a je hotovo.

Má vaše koupelna k vašemu ideálu daleko a přáli byste si, aby jen voněla čistotou? Chystáte se na její rekonstrukci? Pokud si nevíte rady, obraťte se na nás nebo navštivte náš showroom DIPRO a my vám s rekonstrukcí koupelny rádi poradíme. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com