Jak větrat v koupelně

Pára, vlhkost, plíseň. To všechno hrozí při nesprávném odvětrání. K místům s nejvyšší koncentrací vlhkosti patří koupelna. Jak v ní účinně vyvětrat?

koupelna_1

Pokud to vaše prostory dovolují, je dobré mít v koupelně okno, kterým můžete přebytečnou páru snadno vyvětrat. 

Strašák všech koupelen 

Snad největším strašákem každé koupelny je plíseň, která se týká většiny domácností. Její příčina se může skrývat v příliš vysoké vlhkosti vzduchu, ale i ve stavebních nedokonalostech. Vlhku se v koupelně stoprocentně zabránit nedá. Dochází zde k odpařování teplé vody a následně k jejímu srážení na chladnějším povrchu, jakým jsou obklady, zrcadla či nábytek. Při delším působení vlhka se tak může začít tvořit nepříjemná plíseň, které se pak jen těžko zbavuje. Plíseň má kromě nehezkého vzhledu i neblahý vliv na lidské zdraví.

plíseň

Plíseň, která má neblahý vliv také na lidské zdraví, je strašákem každé koupelny. 

Jak správně větrat

Nejjednodušším řešením odvodu vlhkosti z koupelny je přirozená výměna vzduchu, tedy větrání. V ideálním případě pomocí okna nebo odvětrávacích klapek. Ale ani to nemusí být vždy  dostačující. Abyste kondenzaci vodní páry zabránili, je nutné s větráním začít ještě před tím, než se vůbec vytvoří. Cílem úspěšného odvětrávání koupelny je dostat do interiéru co nejvíce čerstvého vzduchu za co nejkratší časový úsek. Cílem úspěšného větrání je dostat do interiéru co nejvíce čerstvého vzduchu za co nejkratší časový úsek. Větrejte tedy intenzivně, krátce a pravidelně. 

Mezi další způsoby odvětrání koupelny patří:

  • elektrické ventilátory, které vlhký vzduch odvedou potrubím ven,
  • větrání pomocí rekuperace, díky které odvětraný vzduch částečně využijete k ohřátí budovy.

okno_v_koupelně

Nejjednodušší způsob odvodu vlhkosti z koupelny je přirozená výměna vzduchu, tedy větrání.

Když okno nestačí

S odvodem přebytečné vlhkosti v koupelně vám pomohou koupelnové ventilátory a ventilační mřížky, které si poradí s nadměrnou vlhkostí místnosti. Ventilátory do koupelen jsou obvykle ovládány buď jednopólovým přepínačem nebo časovačem. Moderní ventilátory navíc dokáží rozpoznat nadmíru vlhkosti a na základě té spustit odsávání. 

Vývojem prošly i samotné designy ventilátorů. Dnes už tak kromě praktické funkce plní i tu estetickou a vybrat si můžete podle toho, jaký vám do koupelny nejlépe sedne.

ventilátor

S nadměrnou vlhkostí v koupelně vám pomohou koupelnové ventilátory.

Ochranné zóny v koupelně

Při instalaci ventilace v koupelně nezapomínejte, že elektrický ventilátor patří mezi elektrická zařízení, na která pamatuje norma o ochranných zónách v koupelně. Podobně jako při instalaci osvětlení v koupelně si tedy předem určete, kam ventilaci můžete umístit. 

  • Zóna 0 – Vnitřní oblast vany či sprchového koutu. Jde tedy o místa, kde dochází k bezprostředními styku s vodou. 
  • Zóna 1 – Prostor, který se nachází v těsné blízkosti vany či sprchy. I zde je styk s vodou prakticky nevyhnutelný. Využít můžete zařízení s vyšší ochranou vůči vodě a krytím IP x5 nebo IP x4.
  • Zóna 2 – Do této zóny spadá okolí vany a sprchového koutu do vzdálenosti 2,25 m a 0,6 m od umyvadla. Do této zóny instalujte elektrická zařízení s minimální hodnotou krytí IP x4.
  • Zóna 3 – Zbytek koupelny, kam lze bez obav umístit zařízení s ochranou IP x1.

Dipro_nakres-zon-final

Při umisťování elektrických zařízení v koupelně nezapomínejte na ochranné zóny.

Pokud vás trápí nedostatečné větrání v koupelně a hledáte řešení, obraťte se nás, nebo navštivte náš showroom DIPRO. Rádi vám poradíme.

Zdroj fotografií: DIPRO, Depositphotos.com