Jak vybrat sprchový kout vašeho srdce

Pokud máte možnost užít si praktičnost sprchového koutu i pohodlí vany, máte vyhráno. Jestliže to však pro vás není reálné a rozhodli jste se dát přednost sprše, připravili jsme pro vás několik základních rad, na co se zaměřit při výběru sprchového koutu.

vizualizace-koupelny-svetla

Vyhráno má ten, kdo má možnost pořídit si sprchový kout i vanu. Pokud však takovou možnost nemáte, nezoufejte. I sprchový kout poskytuje řadu výhod. 

 

Vana, nebo sprchový kout? A to jsme na samém začátku

V dnešní době nepřeberných možností není výběr vybavení koupelny nic snadného. Než začnete řešit možnosti, které náš trh nabízí, nejspíše si položíte jednu zásadní otázku: Vana, nebo sprchový kout? Tohle je dilema, které řeší snad úplně každý. Chcete ušetřit a milujete proud vody, nebo si naopak neumíte představit život bez možnosti pořádně se zrelaxovat v teplé vaně?

Výhody sprchového koutu

Sprcha představuje velmi praktický a pohotový způsob každodenní hygieny. Je ekonomičtější, rychlejší a ideální pro lidi se zhoršenými pohybovými schopnostmi či starší populaci. Co se designu týče, tak sprchový kout nabízí nepřeberné množství možností. Může být zapuštěný do dlažby, či s vaničkou různých tvarů i velikostí. Ve své podstatě si můžete sprchový kout nechat vytvořit na míru, jen je potřeba znát pár zásad.

Na co se zaměřit při výběru:

  • typ podlahy,
  • tvar sprchového koutu, 
  • způsob otevírání dveří
  • materiál sprchového koutu a rámu,
  • povrchová úprava.

Vanička, či dlažba? Napoví vám vaše koupelna

Pokud zvažujete typ podlahy do sprchového koutu, máte na výběr mezi sprchovým koutem s vaničkou a bez vaničky. Sprcha bez vaničky je elegantním řešením, které v této době hraje jednoznačně prim. Opticky zvětšuje prostor a hlavně působí velmi přirozeně. Navíc se vám bude dobře udržovat. Pokud však není reálné použití dlažby, například v panelových domech, můžete koupit velmi nízkou vaničku. Na trhu najdete i 1,5 cm vysoké, což má podobný efekt jako dlažba.

Walk in sprchový kout

Oblíbenou variantou poslední doby se stal walk-in sprchový kout typický tím, že nemá uzavíratelnou kóji a nedělí vás od ní žádná bariéra.

 

Bezúdržbový sprchový kout? Vyzkoušejte walk-in 

Pokud zvažujete, jak si co nejvíce ulehčit práci a hledáte téměř bezúdržbový sprchový kout, věřte, že nejsnazší variantou je walk-in sprchový kout na míru. Podlaha takového koutu by měla být z dlažby. Na základě toho si můžete zvolit požadovanou velikost sprchového koutu podle toho, kolik prostoru reálně máte k dispozici. Nejlépe bez zástěny. 

Takový sprchový kout působí vzdušněji než jiné varianty. Zvyknout si budete muset jen čas od času na nějaké ty kapky na podlaze koupelny, které se však na ni často dostanou i když máte nějakou tu zástěnu. Do sprchového koutu můžete zabudovat niku, která se bude lehce udržovat v rámci mytí obkladů a dlažby. Takový sprchový kout bude nejen praktický, ale i stylový. Přečtěte si, jak zorganizovat kosmetiku ve vaně či sprchovém koutu, abyste vaše koupelna působila svěžím dojmem.

Hrana, či čtvrtkruh?

Při uvažování nad tvarem vaničky je třeba vycházet z možností, které máte z hlediska prostoru a dispozice koupelny. Do úvahy připadá obdélník, čtverec, čtvrtkruh či asymetrická plocha a právě poslední dvě zmíněné varianty mohou být ideální do úspornějších prostor. I když se vám nějaký tvar může líbit více, věřte, že pokud nebude zvolený podle dané velikosti a tvaru prostoru, začne vám po čase vadit. Při plánování koupelny je tak lepší poslechnout rozměry a dispozice, které vaše koupelna nabízí.

Zjistěte, jaký tvar je pro vaši koupelnu nejpraktičtější. Na blogu jsme se rozepsali o minimálních rozměrech sprchových koutů a způsobech, jak ušetřit drahocenné místo.

Otevírací, skládané, či posuvné?

Že nevíte, o čem je řeč? No přeci o dveřích do sprchového koutu. Opět však budete muset dát na praktičnost a možnosti vaší koupelny. Skládané či otevírací dveře do sprchového koutu zaberou jednoznačně více místa než posuvné. Ty budou naopak skvělou volbou, pokud potřebujete šetřit s místem. Jejich výhodou je i nestékání vody na zem, horší je však jejich údržba

Otevírací dveře je potřeba volit do sprchových koutů, které jsou hlubší. Pokud je plánujete otevírat ven ze sprchového koutu, musí mít odtokovou lištu, aby voda neskončila na podlaze koupelny. Otevírací dveře jsou navíc snadné na údržbu. A jakou vybrat velikost sprchového koutu? Výška i šířka dveří, potažmo celého sprchového koutu, by se měla odvíjet od nejširšího a nejvyššího člena rodiny. 

Přečtěte si více o způsobech otevírání sprchového koutu. 

Rám, polorám, bez rámu?

Asi vás napadla otázka, jak sprchový kout bezpečně zasadit. Pokud zvolíte rámové provedení, bude zasazen opravdu stabilně. Polorámové provedení se využívá tam, kde chcete hrát trochu více na design. V takovém případě chybí totiž svislé rámové profily. Nejelegantnější variantou je pak bezrámový sprchový kout, tvořený bezpečnostními skly a panty. Je dražší, ale výsledný dojem stojí za to. Potřeba je jen zvolit kvalitní podpůrné prvky, jako je kování, úchyty apod.

 vizualizace-koupelny-tmavsi

Skleněný sprchový kout dokonale provzdušní i malou koupelnu. 

Sklo, či plast?

Výplně sprchových koutů mohou být ze skla či plastu. Výhoda bezpečnostního skla je jeho snadná údržba, přitom matná varianta se udržuje ještě lépe než čirá. Jsou velmi elegantní a k hliníkovým či kovovým rámům skvělou variantou. Plast se používá v kombinaci s plastovým rámem a jde v první řadě o levnější řešení.

Speciální povrchová úprava ano, či ne?

Speciální povrchová úprava do sprchových koutů může velmi usnadnit úklid. Dokonalý lesk, ale i nenáročná údržba jsou velmi důležité, vždyť v elegantní a upravené koupelně se budete cítit příjemně. Neměli byste proto podcenit technologie zajišťující odvod vody, aby vám na sprchových dveřích nezůstávaly zaschlé kapky. Využít můžete také stěrky a hadříky na speciální povrchy pro jejich rychlé finální doleštění. 

S chutí do toho a brzy máte hotovo! Nechte odplavit veškeré starosti a pochybnosti a užijte si každodenní rituál, při kterém se uvolníte a zahřejete. Pokud rekonstruujete koupelnu, ale nevíte, jaký sprchový kout si vybrat, obraťte se na nás nebo navštivte náš e-shop DIPRO a my vám s výběrem vhodného sprchového koutu rádi poradíme.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, DIPRO