Jak vyčistit sprchový kout

Čistý a vyleštěný sprchový kout je snem snad každé rodiny. Udržet jej v čistotě dá však pořádně zabrat. Zaschlé kapky vody na skleněných dveřích, zbytky mýdla a šamponu, vlasy a další nečistoty nám často dělají vrásky na čele. Zajímá vás, jak  umýt sprchový kout rychle a efektivně? V následujícím článku se na to zaměříme. 

Úklid koupelny

Koupelnu bychom měli v rychlosti uklízet každý den. Jedenkrát týdně je pak dobré věnovat úklidu větší pozornost. Zvláště pak sprchovému koutu, toaletě, dlaždičkám a dveřím.

 

Jak často je nutné čistit sprchový kout

Sprchový kout je třeba čistit pravidelně, jedině tak zamezíte tvorbě nečistot a plísní. Pokud se budete údržbě koupelny věnovat alespoň jednou týdně, budete s úklidem poměrně rychle hotovi. 

Jde to i bez chemie

Na vyčištění sprchového koutu nepotřebujete hromadu chemikálií. Můžete sice zvolit profesionální a značkové čisticí prostředky, ale vystačíte si i s levnými surovinami, které máte většinou doma. Jedním z nejjednodušších a přitom nejúčinnějších způsobů, jak vyčistit sprchový kout bez chemie, je pomocí citronu či klasického octa. V případě odolnějších skvrn doporučujeme vyrobit si pastu z půl šálku jedlé sody a vody, se kterou snadno vyčistíte zašedlá místa.

Jak vyčistit sprchový kout od vodního kamene

Ptáte se, co použít k vyčištění vodního kamene na vodovodní baterii či přímo na sprchovém koutě? Na ten nejlépe zabírá octový roztok, který si vyrobíte smícháním vody a octa v poměru jedna ku jedné. Naplňte jím rozprašovač, nastříkejte na vodní kámen, nechte působit alespoň 20 minut, potom utřete a v případě potřeby postup opakujte. 

Jak vyčistit sprchový kout od plísně

Dalším častým trápením pro naši koupelnu je plíseň, která se ráda drží na vlhkých místech, jakým je právě sprchový kout. Plíseň nejprve odstraňte mechanicky kartáčem, poté naneste prostředek proti plísním nebo roztok chlorového bělidla a vody v poměru jedna ku dvěma, nechte působit a omyjte.

Domácí čisticí prostředky

Ocet, soda a citron. To jsou přírodní čisticí prostředky šetrné k životnímu prostředí.

 

Jak vyčistit skleněný sprchový kout

Skleněné povrchy bývají zpravidla velmi odolné a snadno se čistí. Pokud se vám na skle objeví bílé mapy vodního kamene, vyzkoušejte ocet smíchaný s vodou, který nechte několik desítek minut působit a poté sklo opláchněte a vyleštěte. Rozhodně se vyhněte používání drsných kartáčů a drátěnek, které by vám mohly sklo sprchového koutu poškrábat. 

Jak vyčistit odpad u sprchy

Ucpaný sprchový kout není nic příjemného. Většinou se jedná o vlasy či jiný drobný nepořádek, a tak dobrou zprávou je, že jej většinou zvládnete vyčistit svépomocí. Stačí nasypat hrnek jedlé sody do odpadu, po chvíli zalít hrnkem teplého octa, nechat 5–15 minut působit a nakonec prolít dostatkem horké vody. 

Jak vyčistit spáry sprchového koutu

K čištění spár vám výborně poslouží starý kartáček na zuby, který se dostane i do drobných zákoutí. Připravte se na zdlouhavou práci, která však stojí za to. Kromě klasických prostředků můžete využít směs z jedlé sody a octa, která spáry dobře vybělí a vrátí jim krásu. Vyzkoušet můžete také čištění obyčejnou gumou na gumování, která se spárami kupodivu během chvilky zvládne zázraky. 

Vodní kámen ve sprchovém koutu

Na odstranění vodního kamene stačí octový roztok, který připravíte smícháním vody a octa.

Důležitá je především prevence

Vysoká vlhkost a teplota v koupelně vytváří ideální prostředí pro tvorbu plísní a zápachů. Dlouhodobé působení vlhkosti se negativně podepisuje také na koupelnovém nábytku a dalším vybavení. V horším případě může vlhkost či plíseň navíc pronikat i do ostatních místností. Nejefektivnějším způsobem, jak s plísní zatočit, je pravidelné větrání v koupelně, a to i několikrát denně. Přirozené proudění vzduchu zajistí otevřené okno. Pokud okno v koupelně nemáte, pomůže vám koupelnový ventilátor, který z koupelny nežádoucí vlhkost odvede. 

A co vy? Máte nějakou radu či tip na rychlé a účinné čištění sprchové koutu? Pochlubte se nám. A pokud zrovna uvažujete o rekonstrukci koupelny, obraťte se na nás nebo navštivte náš e-shop DIPRO. Rádi vám navrhneme takovou koupelnu, která vám úklid v budoucnosti velmi usnadní. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com