Jak vylepšit koupelnu bez bourání

Koupelna je místo, kde se chceme cítit dobře. Její renovace je však časově i finančně náročnou záležitostí. Pokud na ni teď nemáte peníze nebo čas, nezoufejte. Mnohdy postačí pár zásahů, díky kterým vylepšíte svou koupelnu i bez větších stavebních prací. Záleží tedy jen vás, kolik peněz a času budete chtít úpravám koupelny věnovat. Jak vykouzlit krásnou koupelnu i bez celkové rekonstrukce, změny dispozic a většího bourání vám poradíme v následujícím článku.

Rostliny v koupelně

Neváhejte ozvláštnit vaši koupelnu i rostlinami. Do koupelen se skvěle hodí bambus, kapradiny, bromélie, orchideje, palmy či lopatkovec.

Renovace vzhledu koupelny i za pár korun

Drobnou úpravou, kterou s trochou zručnosti zvládne opravdu každý, je úprava omítek a natření nejrůznějších ploch. Přetřít můžete zašlé kachličky včetně spár, poškrábanou vanu či sprchový kout nebo starý nábytek. V tomto případě je důležitá příprava podkladu, aby nově nanesená barva vypadala dobře a dlouho vydržela. Přetíráním má však smysl renovovat pouze hladké obklady bez textury, která by zůstala i po přetření viditelná. 

Nevzhledné kachličky nebo stěny můžete polepit i samolepicími fóliemi, které se snadno aplikují a vydrží roky. Jejich další výhodou je příznivá cena. Speciálně upravené tapety jsou odolné proti vodě a hodí se i na umakart nebo starou dlažbu. Vybírat můžete z nejrůznějších designů včetně imitace kamene, dřeva či luxusních obkladů. 

Každá koupelna si zaslouží pořádné osvětlení

Holení, líčení či úprava vlasů. V koupelně provozujeme činnosti, na které je potřeba pořádně vidět. Kvalitní osvětlení je tedy důležitou součástí každé koupelny, a to nejen z bezpečnostních důvodů, ale i kvůli podtržení jejího vzhledu. Vybírat můžete z nepřeberného množství designů, díky kterým získá vaše koupelna úplně jiný rozměr. 

Aby osvětlení v koupelně působilo co nejpřirozeněji, volte světelné zdroje v neutrální nebo studené bílé barvě. Svítidla určená do koupelny vyžadují zvláštní zabezpečení dle standardu IP, který napovídá, do jaké míry je dané zařízení odolné vůči poškození cizími předměty a vodou.

Renovace starých obkladů

Nejjednodušším způsobem renovace nevzhledných obkladů včetně spár je jejich přetření speciální akrylátovou barvou. Přetřít takto můžete i poškrábanou vanu či nábytek.

Dekorace a umění

Doplňky jsou důležitou součástí každé koupelny, a tak nejjednodušším způsobem, jak vylepšit koupelnu bez bourání je přidání dekorací a výtvarných prvků. Překvapí vás, jaké zázraky udělají s koupelnou vhodně zvolené doplňky. Stačí pár barevně sladěných ručníků, nový koupelnový závěs, estetické obaly pro zubní kartáčky či zrcadlo a vzhled vaší koupelny se změní k nepoznání. 

Relaxační povahu koupelny dokonale podtrhnou i svíčky a difuzéry. K odpoutání pozornosti od jiných výrazných prvků, jako jsou třeba staré kachličky, vám pomohou obrazy a plakáty. Aby však ke koupelně ladily, měla by se na jejich designu v menší míře objevit barva kachliček.

Doplňky v koupelně

Vhodně zvolené doplňky udělají i se starou koupelnou zázraky na počkání. Sada nových ručníků, zrcadlo či estetické obaly pro mýdla a zubní kartáčky změní vzhled vaší koupelny k nepoznání.

Vylepšete koupelnu rostlinami

Pokud se ve vaší koupelně nachází alespoň malé okno, nebojte se ozvláštnit koupelnu rostlinami, které kromě zlepšení kvality vzduchu zaručí absorpci přebytečné vlhkosti a eliminaci bakterií. Do světlých a vlhkých koupelen se hodí kapradiny, bromélie, orchideje, palmy či lopatkovec. V koupelnách bez oken bude skvěle vypadat tzv. šťastný bambus, který je nenáročný na světlo. 

Čas na změnu

Pokud se ani po úpravách ve své koupelně necítíte pohodlně, možná nastal ten správný čas na ráznou změnu. Rekonstrukce koupelny však není jen tak. Ať už budete potřebovat jednoduchou, či náročnější rekonstrukci, neváhejte se na nás obrátit, vytvoříme vám pohodovou koupelnu na míru dle vašich přání a požadavků.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com