Jak vysoko položit obklad v koupelně?

Při obkládání koupelny je potřeba myslet nejenom na designovou stránku věci, ale také dobře zvážit funkčnost obkladu. Obklad přitom nemusí být položen všude stejně vysoko, je jen na vás, jak to vymyslíte. Vybírat můžete z nepřeberného množství velikostí, typů i barev. Přestože předepsaná výška položeného obkladu neexistuje, je dobré se držet ověřených rad a tipů, díky kterým si snadno vytvoříte koupelnu svých snů. Jak vysoko mohou kachličky sahat a jaká je doporučená výška obkladu do koupelny? To vám prozradíme v následujícím článku.

pokladka-odbornikem

Proč se hodí mít v koupelně obklady?

Obklady v koupelně slouží k ochraně míst, která jsou vystavena neustálému kontaktu s vodou. Usnadňují jejich údržbu a zabraňují tvorbě plísní v důsledku nadměrné vlhkosti. Je proto dobré se zamyslet, kde všude je potřeba obklad použít. Především se bude jednat o prostory kolem vany, sprchového koutu a umyvadla. Pro sjednocení vašeho interiéru se navíc můžete inspirovat designem obkladů, který se už ve vaší domácnosti vyskytuje, například v kuchyni.

Čas, chuť a první lajna

To jsou základní ingredience, bez kterých svoji koupelnu správně neobložíte. Pokud si najdete čas a chuť, je třeba v první řadě zjistit správný postup, protože pokud nezačnete správně, nejspíš bude mít výsledek do dokonalosti daleko. 

Zvláště záležet si dejte na první řadě, jelikož na ní budete stavět ty ostatní. Musí být absolutně rovná, proto se neobejdete bez vodováhy či laseru. Pokud si ani tak netroufáte, určitě se nemusíte stydět přizvat si odborníka, který má s řemeslem bohatou zkušenost. 

rsz_koupelna

Obklady v koupelně chrání místa, která jsou neustále vystavována kontaktu s vodou. Nebojte se obklady kombinovat s jiným materiálem.

Estetika až na prvním místě

Aby estetická stránka obkladů a dlažeb dopadla na jedničku, je třeba si dobře promyslet odstín i design obkladu a investovat do skutečně kvalitního produktu, včetně vhodných ukončovacích lišt

Výběr velikosti, typu, barvy a vzoru by měl být základem, bez kterého nelze začít. Následně je dobré také počítat s neúprosnou fyzikou. Důležité je proto dobře koupelnu zaměřit a počítat u svislých ploch také s gravitací. Obkladačky drží sice pomocí lepidla, ale působí zároveň vahou i na ty pod sebou. Proto je dobré nechat každou řadu trochu zaschnout a zajistit ji proti posunu vyrovnávacím systémem.

Výška obkladu v koupelně

Žádný předpis, do jaké výšky mají obklady sahat, sice neexistuje, přesto však musíte uvažovat prakticky a zvolit takovou výšku, aby vám necákala voda na stěnu. Počítejte plus mínus 200 cm, ale řiďte se i velikostí obkladu, abyste jej nemuseli zkracovat či řezat. Pokud zakládáte obklady od podlahy, není třeba řešit oporu zakládací řady, ale pokud zakládáte výše, nejspíš se neobejdete bez zakládacího profilu

Řídit se můžete i okny a dveřmi, které mohou určovat výšku obkladu. Ale koupelnu můžete klidně obložit až ke stropu. Pokud vhodně zvolíte typ kachle, můžete opticky zvětšit každý prostor. Pamatujte, že čím světlejší a lesklejší typ kachličky zvolíte, tím opticky větším dojmem bude koupelna působit. 

moderni-koupelna

Nebojte se kombinace malých a velkých formátů obkladů v koupelně.

Velkoformátové obklady

Elegantním řešením dnešní doby jsou velkoformátové obklady, které působí naprosto luxusním dojmem a opticky zvětší každou koupelnu. Důležité však je umět s takovým formátem pracovat. Položit velkoformátové obklady je totiž mnohem náročnější, než pokládat kachličky menších rozměrů. Nebojte se kombinace velkých a malých formátů, horizontálního a vertikálního položení i různých barev.

Postup při obkládání

Pokud zakládáte se zakládacím profilem, postupujte od středu ke koutům. Okraje stěn by zároveň měly lícovat s okraji obkladaček. Začínat dole i končit nahoře by měl obklad celou kachličkou. Ořezy kolem dveří schovejte pod zárubně. 

Dobře dopředu rozmyslete, jak chcete koupelnu obložit, aby vám nevycházely spáry nelogicky, ale jednoduše na sebe navazovaly a drželi jste jednu linii. A pamatujte, že  bude potřeba nakoupit i pár kachliček do zásoby a udělat si tak rezervu pro případ jakékoli nehody při obkládání či pro pozdější doplnění, kdyby bylo nutné část obkladů odsekat např. při výměně stupaček.

Pokud si na pokládání obkladu sami netroufáte, svěřte tuhle práci do rukou odborníků, kteří vám udělají koupelnu na klíč od prvotního návrhu přes vizualizaci až po realizaci. Kontaktujte nás nebo navštivte náš showroom DIPRO, kde vám rádi poradíme. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com