Jak zabránit zamlžování zrcadel?

Zrcadla nám pomáhají opticky zvětšit prostory a prosvětlit místnosti. Jejich design může neuvěřitelně podtrhnout celkový dojem z interiéru. Nekonečné množství tvarů, stylů a parametrů těchto praktických a zároveň dekorativních doplňků vybízí k jejich nákupu. Zkrátka zrcadel není nikdy dost! A čím větší, tím lepší! Jak ale o tuhle neodmyslitelnou součást koupelny pečovat? Na to jsme se podívali v následujícím článku.

Zamlžování zrcadel

Zrcadlo patří k nezbytnému vybavení koupelny. Pokud se však zamlží, moc služby vám neudělá. 

 

Vyčistěte si odraz

Všichni dobře víme, jak vypadá takové zrcadlo, když vylezeme z horké vany či sprchy. Teplý vzduch v koupelně se zahřeje a na chladném povrchu oken či zrcadel se vysráží vodní pára. Zamlžené zrcadlo však příliš služby neudělá, navíc jej musíte častěji leštit, aby plnilo svoji funkci. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak si se zamlžováním zrcadel poradit, od těch nejlevnějších přípravků, které má každý k dispozici doma, až po sofistikovanější řešení.

Moderní technologie k službám vašich zrcadel

Krása moderních řešení spočívá v jejich trvalém účinku, na rozdíl od dočasných účinků jednodušších a levnějších řešení. Pokud patříte k příznivcům vyspělé technologie, kteří se nechtějí se zrcadly neustále leštit, můžete si dopřát exkluzivní systém vytápění za pomoci topné fólie, která se nalepí na zadní stěnu zrcadla a zahřívá ho zespodu. Představuje tak účinný a pohodlný způsob řešení, jelikož na teplém povrchu zrcadla následně nedochází ke kondenzaci vody.  

Zamlžené zrcadlo

Jednoduchým způsobem, jak udržet zrcadlo nezamlžené, je pravidelné větrání.

 

Kam nemůže čerstvý vzduch, pusťte ventilátor

Klasický ventilátor je řešení, do kterého byste měli investovat v případě, že vaše koupelna nemá okna. Výkonný ventilátor dokáže odvést vlhkost a podpořit tak vaše zdraví. Nezapomínejte však na to, že ventilátor vzduch pouze odvede. Abyste docílili jeho obnovy, musíte nechat dveře otevřené. Není přitom nezbytně nutné mít světlo a ventilátor na jeden vypínač, nemusíte ho používat neustále, postačí jej zapnout přerušovaně na pár minut v nastavených intervalech.

Řešením je i uzavřený sprchový kout

Pokud máte možnost nainstalovat sprchový kout, který bude zcela uzavřený, nebude mít pára kam odcházet, ale zůstane uvnitř sprchového koutu. Tím zajistíte nejen konec rosení zrcadel, ale i konec stříkanců vody na obkladech a dlažbě po celé koupelně.

Nejjednodušší a nejúčinnější způsob

Asi nikoho nepřekvapí, že nejsnazším způsobem, jak lze udržet zrcadlo čiré, je větrání v koupelně. Nevětráme však pouze ve chvíli, kdy se sprchujeme, nebo těsně po koupeli, to už je pozdě. Cílem k úspěchu je pravidelné větrání několikrát denně, jelikož v malých prostorech, jako jsou koupelny, se drží vlhkost a aby se v nich vzdušná vlhkost snížila, musíte do nich pustit čerstvý vzduch. Pokud má však pára kam odcházet, nesráží se. V opačném případě bude vytvářet na zrcadle orosený film, protože zrcadlo je chladnější než okolní párou vyhřátý vzduch.

Navíc pamatujte, že vlhkost vzduchu není užitečné snižovat jen kvůli zamlženým zrcadlům: dlouhodobá vlhkost totiž podporuje vznik plísní v koupelně, korozi u kovů a zkracuje životnost nábytku. Pravidelným větráním tak podporujete své zdraví a chráníte své investice. 

Čištění zrcadla

Návodů, jak zabránit zamlžování zrcadel existuje mnoho, od babských rad až po moderní technologie. 

 

Řešení hledejte i u našich babiček

I když nad babskými radami občas ohrnujeme nos, po internetu běhá řada jednoduchých receptů, které opravdu fungují a které vám pomůžou vaše koupelnové vybavení ochránit. Nejsou to sice stoprocentní tipy, ale po jejich vyzkoušení můžeme s klidem potvrdit, že svou funkci plní. 

Troška pěny na holení či kapka sprchového gelu ve vás nejspíš právem vzbudí nedůvěru. Jejich konzistence na první pohled nevypadá jako dobrý nápad, jejich využití však často najdete v nejedné z obecně deklarovaných rad. Pokud jeden z těchto čisticích prostředků na zrcadlo nanesete, rozetřete, necháte chvíli působit a pak pečlivě zrcadlo vyleštíte, účinky jsou znát. Voda se sice na zrcadle sráží i nadále, ale nevytváří matný film, který tak dobře známe a přes který není nic vidět.

Doporučujeme proto v ideálním případě kombinovat tuto variantu s větráním. Použít stačí opravdu malé množství přípravku, abyste ho lehce vyleštili a netrávili mládí odstraňováním šmouh.

I dědečkové k tomu mají co říct

Glycerol je nezávadný přípravek, který koupíte v každé lékárně. Pár kapiček na hadříku z mikrovlákna vytvoří na zrcadle přesně ten film, který mlžení zrcadla zabrání, a podobný účinek bude mít i odmlžovač na okna automobilu. Jediná nevýhoda podobných metod spočívá v nutnosti jejich častého opakování.

A co vy? Máte také nějakou radu proti zamlžování zrcadel? Pokud zrovna zvažujete pořízení nového zrcadla, obraťte se na nás nebo navštivte náš e-shop DIPRO. Rádi vám s jeho výběrem poradíme. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com