Jak začít s otužováním?

Hitem poslední doby se stalo otužování. Uchvátilo celebrity i influencery, a tak má člověk občas pocit, že kdo se nenoří do ledové vody, jako by nebyl. Je ale otužování opravdu tak zdraví prospěšné a jak s ním začít? Na to jsme se podívali v následujícím článku.

Zimní otužování_1

Pravidelné otužování přináší celou řadu příznivých účinků.

Proč se otužovat

Není žádným tajemstvím, že pravidelné otužování přináší celou řadu příznivých účinků na posílení imunitního systému, psychické odolnosti a celkového zdraví. Otužováním můžete předejít nemocem z nachlazení, vysokému tlaku, ale i alergiím. Díky pravidelnému otužování posílíte svou imunitu, zlepší se vaše tělesná zdatnost, upevní se vaše vůle a naučíte se lépe pracovat se stresem. Při otužování totiž dochází k produkci hormonu endorfinu, který vyvolává pocit štěstí a dobré nálady. Důležitá je však vytrvalost. Příznivé účinky otužování se projeví nejdříve za tři až čtyři týdny. 

Jak správně začít s otužováním

Rozhodli jste se, že začnete s otužováním, ale nemáte zkušenosti? Nevadí. Otužování totiž neznamená, že se hned musíte po hlavě vrhat do zamrzlého rybníka. Naopak byste se měli držet zlatého pravidla všeho s mírou a začít postupně. Začít můžete třeba ve sprše. Nejprve se umývejte vlažnou až teplou vodou a teprve poté postupně snižujte teplotu vody o cca 0,5 °C. Začněte od nohou a jakmile si tělo navykne, postupujte nahoru směrem k hlavě. Tento postup můžete zopakovat vícekrát. Každý den vydržte pod studenou vodou o pár vteřin déle – postupně se propracujete až k několika minutám. V zimě se sprchujte 1–3 minuty, v létě pak 3–5 minut. Po sprše se vždy důkladně otřete suchým ručníkem, tření studenou pokožku krásně prokrví a zahřeje.

sprcha

S otužováním byste měli začít postupně. Třeba ve sprše.

Otužování venku

Další fází otužování je plavání ve studené vodě. Zde je však důležitý intenzivní pohyb, proto se vyvarujte ležení v ledové vaně. Tělo by totiž bez pohybu mohlo snadno prochladnout a účinek by byl spíše opačný. S otužováním venku je ideální začít už v létě a pokračovat i v chladnějším období. Před tím, než se odhodláte vstoupit do vody, je dobré se prohřát lehkou rozcvičkou. Stejně tak po ukončení koupele nestůjte a snažte se co nejrychleji zahřát. Vyvarujte se však horké sprše.

otužování

S otužováním venku je ideální začít už v létě a pokračovat i v chladnějším období.

Pravidlo zimního plavání

Zimní plavání si dopřejte 2krát až 3krát týdně, přičemž doma doba otužování záleží na teplotě vody, vzduchu a úrovni otužilosti. Neplavejte déle než:

  • 20 minut ve vodě chladnější než 15 °C
  • 10 minut ve vodě chladnější než 10 °C
  • 5 minut ve vodě chladnější než 4 °C

plavání

Plavání si v zimě dopřejte 2krát až 3krát týdně. 

Na zimní plavání v přírodě si netroufáte, ale chtěli byste začít s otužováním alespoň doma? Pomůžeme vám s realizací koupelny vašich snů, ve které vám to půjde téměř samo. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com