Jak zařídit terasu

Jestliže existuje místo, kde si většina z nás přeje trávit dlouhé letní večery, pak je to terasa, která je jakýmsi prodloužením obytného prostoru na zahradu. Uvažujete o výstavbě nové terasy, nebo chcete tu svou vyšperkovat k dokonalosti? Prozradíme vám jak zařídit terasu, na které bude radost odpočívat.

velka-terasa Důležitými aspekty v rámci plánování terasy je její umístění a velikost, která by v ideálním případě měla zabírat třetinu zahrady.

Co je vhodné zvážit před stavbou terasy?

Než začnete se samotným plánováním terasy, nejprve zvažte co od ní očekáváte a jak ji plánujete využívat. Nemá smysl budovat zbytečně velkou terasu za cenu, kvůli které finančně vykrvácíte, když ji pořádně nevyužijete. Ideální velikost terasy by se měla proporčně odvíjet od velikosti zahrady, z níž by měla zabírat maximálně jednu třetinu. Zároveň je dobré si ujasnit, zda terasa má sloužit i v zimě, kolik peněz můžete do její výstavby investovat a kolik času můžete věnovat její údržbě. 

S velikostí a umístěním terasy počítejte už při plánech nového domu.

Kde terasu vybudovat?

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že na umístění terasy nezáleží, věřte, že opak je pravdou. Pokud to lze, nejpraktičtější je umístění terasy v blízkosti kuchyně. V určitých případech má své výhody i samostatně stojící terasa v zákoutí dál od domu. Příkladem je terasa kolem bazénu

Terasa kolem bazénu

Dokonale navržená terasa kolem bazénu bude patřit k ozdobám každé zahrady.

Abyste mohli využívat terasu na maximum, vybírejte místo, na které nebude svítit nejintenzivněji odpolední slunce. S ohledem na to, kdy budete terasu nejčastěji využívat, pak zvolte kompromis. Určitě to nebude severní strana domu. Naopak jihozápad zajistí slunce od odpoledne do večera, což je ideální pro ty, kteří přes den pracují a terasu budou využívat hlavně odpoledne. Pracujete z domu a máte nejradši ranní kávy a obědy na terase? Pak volte jih, tam budete mít během dne nejvíce slunce

Pokud chcete ze své terasy dokonalý výhled a máte možnost si ještě říci, kam ji situovat, můžete zauvažovat i o terase na balkoně či na střeše domu. V tomto případě je však potřeba mimo jiné neopomenout hydroizolační vrstvu, která zajistí odtok vody.

Jak to bude se zastřešením?

Zastřešení je důležité jako ochrana před sluncem i deštěm. Díky němu ochráníte nábytek používaný nejen během sezóny. Záleží i na tom, zda chcete na terase přímé sluneční světlo, či nikoli. Jednou z možností zastřešení může být pergola, kterou si zvládnete postavit sami. Nevýhodou pergoly však je, že vám bohužel neposkytuje vysokou ochranu před deštěm. Pokud si chcete užívat sluníčka, bude potřeba nainstalovat pohyblivé lamely, nebo levnější variantu v podobě sluneční plachty. Jestliže naopak o sluneční paprsky nestojíte, využijte neprůhledného zastřešení. 

TIP: Ceníte si svého soukromí? Pokud nechcete, aby na vás bylo ze všech stran vidět, je ideální zasadit kolem zahradní terasy zeleň, která vytvoří příjemné klima i soukromí.

Jakou zvolit podlahu na terasu?

Alfou a omegou je dobře zvolená terasová podlaha, která může být z přírodního kamene, dlažby na terasu, betonu, dřeva či WPC, přičemž každá varianta má svá pro a proti. 

 

  • Terasa z přírodního kamene 

 

Velmi kvalitní variantou, která navozuje přírodní vzhled, je terasa z přírodního kamene, který je mrazuvzdorný a bezpečný. Připravte se však na to, že jeho pořizovací cena však vyšší a náročnější bude i jeho údržba.

 

  • Terasa z dlažby

 

V případě exteriérové dlažby můžete vybírat z velkého množství dekorů, které jsou odolné a snadno se udržují. Je však potřeba volit takové, které mají protiskluzovou úpravu, aby byly opravdu bezpečné za každého počasí. Pokud zvolíte mrazuvzdornou dlažbu, máte i v zimě jistotu, že ji terasa přečká bez úhony.

 

  • Betonová terasa 

 

Výhodou betonové terasy je její extrémní životnost a velký výběr tvarů, barev i povrchů. Zároveň se jedná o jednu z nejlevnějších variant a potěší i naprosto minimální nároky na údržbu. 

 

  • Dřevěná terasa

 

Velmi příjemná pro chůzi je dřevěná terasa, jež se ani v létě nerozpálí a naopak pohlcuje teplo, které následně příjemně vydává. Navíc máte na výběr z široké nabídky dekorů, takže můžete snadno ladit terasu např. k rámům dřevěných oken. A nic nevypadá přirozeněji než právě dřevěná podlaha! U kvalitních kousků však počítejte s vyšší pořizovací cenou. 

 

  • Keramická dlažba v imitaci dřeva

 

Pokud chcete levnější variantu, která bude vypadat naprosto přirozeně a přitom bude velmi odolná a nenáročná na údržbu, vaší volbou může být keramická dlažba imitující dřevo.

terasa-s-vyhledemJestliže to váš dům proporčně nabízí, můžete zvážit umístění terasy na balkon či střechu domu, odkud budete mít dokonalý výhled do okolí.

Nábytek na terasu – pohodlí nade vše

Důležitou součástí terasy je zahradní nábytek, který by v ideálním případě měl být ve stejném stylu, v jakém je vytvořen váš domov. Zamyslete se také nad tím, jakým způsobem nejraději odpočíváte. Pokud si pouze plánujete vychutnávat odpolední kávu na zahradě, postačí vám stůl a křesílka. Třeba z ratanu. V případě, že plánujete na terase honosné grilovačky a nedělní obědy, vyplatí se vám investovat do bytelného stolu s kvalitními židlemi.

Odolný materiál je základ

Stůl, křesla nebo lavice vybírejte vždy z materiálu, který si poradí i s nepříznivým počasím. 

  • Plastový nábytek – je levný a skladný, snadno jej vyčistíte, ale dešti nebo UV záření už odolá méně. Při pořizování tedy počítejte, že vydrží kratší dobu.
  • Ratanový nábytek – populární a odolný typ nábytku, při výběru se ale zaměřte na materiál konstrukce. Dřevěná má mnohem menší nosnost než kovová a nehodí se do otevřeného prostoru.
  • Dřevěný nábytek – materiál, který dodává na útulnosti a přirozeně zapadá do zahrady. Dub, buk, či borovice severského původu vám nabídnou velkou odolnost a pevnost, tím nejkvalitnějším materiálem jsou ale exotické dřeviny. Pokud hledáte nábytek, který hodně vydrží, zvolte eukapyltus, severoamerický akát nebo teak.
  • Ocelový nábytek – nabídne dlouhou životnost a díky správnému ošetření vydrží i venku v dešti. V létě se ale jeho kovová konstrukce může nepříjemně rozpálit.

Vyberte ty správné dekorace

Důležitým prvkem terasy jsou vhodně zvolené dekorace, které promění každou terasu v relaxační koutek. Vhodné jsou vysoké rostliny, které dodají terase tropický vzhled. Během horkých letních dnů navíc dokáží ochladit prostor, i o několik stupňů.

Útulný a relaxační dojem vytvoříte také pomocí dřevěných či kamenných doplňků, které korespondují s vybavením vašeho domu, tlumeného osvětlení a v případě potřeby přidejte i teplomet, který nejen osvítí prostor terasy, ale i příjemně zahřeje. Pro větší pohodlí pak nezapomeňte na nějaké ty dekorativní polštáře. 

Rádi byste si postavili či zrenovovali terasu, ale nevíte jak na to? Obraťte se na nás nebo navštivte náš showroom DIPRO a my vám rádi poradíme. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com