Jaké osvětlení zvolit pro vaši koupelnu

Stejně jako v každé jiné místnosti i v koupelně toužíme po krásném a zároveň praktickém osvětlení. Koupelna je specifickou místností, kde je kvůli zvýšené vlhkosti potřeba brát ohled i na bezpečnost. Jak vybrat ideální osvětlení, které bude mít moderní vzhled a současný design a zároveň splňovat bezpečnostní požadavky? To vám prozradíme v následujícím článku.

Stropní svítidlo v koupelně

Stropní svítidla se obvykle používají jako hlavní zdroj osvětlení koupelny. Ve velkých koupelnách je lze použít i v kombinaci s jinými typy světel.

Jak vybrat ideální osvětlení do koupelny

Koupelna si stejně jako každá jiná místnost zaslouží pořádné osvětlení. Do koupelny volíme ideálně svítidla s krytím IP44. Takto označená svítidla odolají vlhkosti a jsou naprosto bezpečná. Aby osvětlení v koupelně působilo co nejpřirozeněji, volte světla v neutrální nebo studené bílé barvě, která nezkreslují barvu pokožky a jsou tedy optimální i pro líčení. K relaxaci se naopak hodí atmosférické osvětlení v teplé bílé barvě, jež navazuje pohodovou náladu a je ideální k vytvoření atmosféry pro chvíle odpočinku.

Čím prozářit prostor koupelny? Stropními svítidly 

Prostor koupelny má v optimálním případě působit čistým dojmem a vynikat jednoduchými liniemi. K tomu jsou ideální stropní svítidla, která obvykle slouží jako hlavní zdroj osvětlení koupelny. Dostatečně výkonné stropní svítidlo dokonale rozzáří celou místnost a projasní interiér nejen v malé koupelně.

Nástěnná svítidla udělají službu nad umyvadlem

Nástěnná svítidla se v koupelně využívají hlavně jako osvětlení koupelnového zrcadla. Vybírat můžete z mnoha tvarů, barev i designů. Optimálního osvětlení docílíte kombinací svítidel umístěných vlevo i vpravo či použitím jednoho světla přímo nad zrcadlem.

Bodovky skvěle doplňují hlavní osvětlení

Bodová světýlka nenápadně, ale efektivně osvítí celou místnost, nebo naopak jen její část, a tak je lze považovat za alternativu či doplněk k prostorovému osvětlení. Skvěle se hodí k nasvícení umyvadla, vany či sprchového koutu, kde pomohou navodit příjemnou, uklidňující atmosféru.

Bodová světla v koupelně

Bodová světýlka nenápadně, ale efektivně rozzáří každou koupelnu.

Ve světle LED svítidel se skvěle relaxuje

LED svítidla jsou ideální pro efektní osvětlení výklenků, částí stropů či vyspárované dlažby. Díky nejrůznějším designovým variantám vytvoříte v koupelně autentickou atmosféru, kterou oceníte především při relaxaci. Skvělým doplňkem je také možnost ovládání na dálku a stmívání.

Nebojte se jednotlivé druhy osvětlení kombinovat

Najděte své koupelně takové osvětlení, které ji skutečně rozzáří. Vybírat můžete z široké nabídky moderních stropních svítidel, podhledových žárovek, bodovek či LED světýlek. Kromě toho, že prostor získá potřebné osvětlení, stanou se mnohé kousky skutečnými ozdobami koupelny. Při osvětlení koupelny je ideální kombinovat více typů svítidel. Nejvhodnější je kombinace jednoho hlavního osvětlení a dalších svítidel v okolí zrcadla, která vám zajistí dostatek světla v celé místnosti.

Zrcadlo s LED osvětlením

Hitem poslední doby se stala podsvícená LED zrcadla, která kromě nízké spotřeby elektrické energie vynikají i dlouhou životností.

Osvětlení zrcadla 

Koupelna je místem, kde se upravujeme i zkrášlujeme, a tak by se ideální koupelnové osvětlení mělo barvou blížit dennímu světlu. Osvětlení zrcadla musí být intenzivní a zároveň měkce rozptýlené, aby neoslňovalo a nevytvářelo na tváři nevhodné stíny. K osvětlení zrcadla se hodí speciální svítidla navržená přesně pro tento účel. Můžete zvolit více menších spotových svítidel, nebo umístit jedno větší nahoru nad zrcadlo. V poslední době jsou velmi oblíbená podsvícená zrcadla s LED osvětlením.

Bezpečnost na prvním místě

Není žádným tajemstvím, že vlhkost v kombinaci s elektřinou může být nebezpečná, proto svítidla určená do koupelny vyžadují zvláštní zabezpečení dle standardu IP (Ingress Protection), který udává, do jaké míry je dané zařízení odolné vůči poškození cizími předměty a vodou. Dle platných norem je každá koupelna rozdělena na vícero bezpečnostních zón, přičemž do každé bude patřit světlo s jiným IP. Ideálním pro všechny koupelny je krytí IP44, minimálním požadavkem při použití nad umyvadlem je IP23.

Kombinace více druhů světel v koupelně

Nebojte se kombinace více druhů svítidel, jež vám zajistí kvalitní osvětlení celé místnosti.

Rozmístění světel po koupelně

  • Zóna 0 – Jedná se vnitřní oblast vany či sprchového koutu. Jde tedy o místa, kde dochází k bezprostředními styku s vodou. Do těchto míst se svítidla obvykle neumisťují, výjimku tvoří světla určená do masážních van a sprchových koutů s minimálním krytím IPX7 a bezpečným nízkým napětím
  • Zóna 1 – Prostor, který se nachází v těsné blízkosti vany či sprchy. I zde je styk s vodou prakticky nevyhnutelný. Do těchto míst lze umístit pouze speciální svítidla s velmi kvalitní izolací minimálně IPX5.
  • Zóna 2 – Do této zóny spadá okolí vany a sprchového koutu do vzdálenosti 2,25 m a 0,6 m od umyvadla. V těchto místech by stále ještě nemělo být umístěno žádné osvětlení mimo specializovaná voděodolná svítidla s krytím alespoň IP44.
  • Zóna 3 – Zbytek koupelny, kam lze bez obav umístit klasická koupelnová svítidla. Ideální jsou však světla s krytím přesahujícím IP21. Důvodem je kondenzace vodních par.

Výběr a umístění svítidel se řídí dle bezpečnostní normy ČSN EN 13501-2, která zaručuje bezpečnost ve vlhkých prostorách. Pokud si v této oblasti nejste jistí, raději přenechte instalaci svítidel v koupelně zkušeným odborníkům

Zdroj fotografií: Depositphotos.com