Je walk-in sprchový kout jen nepraktický trend?

Walk-in sprchový kout lze považovat za nejvíce „in“ koupelnové řešení posledních let. Skloňuje se snad v každém interiérovém magazínu. Jistě, po designové stránce se mu nemá co vytknout. Je úžasně jednoduchý a vzdušný. Naprosto přirozeně zapadne do jakéhokoli prostoru. Dříve jste jej mohli vídat zejména v saunách, bazénech a hotelích, kde často tvoří přímo součást pokoje. Vyplatí se ale toto řešení přenést do domácnosti?

Sprchový kout walk-in

Co přesně znamená, že je sprchový kout walk-in?

Název pro sprchový kout „walk-in“ (z anglického vstoupit) vám má naznačit jeho hlavní výhodu – walk-in nemá uzavíratelnou kóji. Je to v podstatě pouhá čirá či matná skleněná zástěna. Do sprchy se vchází přímo, nedělí vás od ní žádná bariéra, dveře, ani vysoká vanička, jako je tomu u klasických sprchových boxů.

Rozměry sprchové zástěny závisí jen na velikosti prostoru

U otevřené sprchové zástěny jste v podstatě omezeni pouze velikostí prostoru samotného. Walk-in sprchový kout si tak můžete přizpůsobit dle dispozic své koupelny. Na výběr máte z několika možných variant.

Tou zřejmě nejklasičtější je doslova sprchový kout, tedy roh místnosti oddělený jednou skleněnou přepážkou. Počítejte ale s tím, že bude zabírat o něco více místa než běžný sprchový box s čtvercovým půdorysem 90×90 cm. U walk-in výrobci doporučují přidat zejména na délce, a to alespoň 30 cm, aby voda při sprchování co nejméně stříkala ven.

Výška skleněné tabule záleží jen na vašem uvážení. Ideální je samozřejmě postavit zástěnu až do stropu. Walk-in sprchové kouty se nicméně nejčastěji vyrábí ve 2m provedení.

Přečtěte si více o rozměrech sprchového koutu.

Volit můžete i otevřenější a prostornější řešení, kdy skleněnou zástěnu postavíte proti jedné stěně. V tom případě lze zpravidla kout rozšířit více do místnosti.

TIP: Walk-in sprchový kout lze postavit i ve zděném výklenku, to už však vyžaduje větší stavební úpravy.

Sprchový kout ve výklenku

Pokud máte v koupelně zděný výklenek, dobrým řešením je vystavění walk-in sprchového koutu právě tam. 

Jak je to s materiály a instalací sprchové zástěny?

Walk-in sprchový kout se vyrábí z kaleného bezpečnostního skla o tloušťce 6–⁠8 mm. To může být navíc ošetřeno speciální povrchovou úpravou zamezující tvorbě vodního kamene, což vám značně usnadní jeho údržbu.

Na výběr máte několik provedení: čiré, matné, broušené, profilované i mléčné. Také je třeba se rozhodnout, chcete-li sprchovou zástěnu s rámem či bez. Rámové sice nenabízejí ony atraktivní čisté křivky, zato ale vyjdou levněji.

A co podlaha a odtok?

I walk-in může mít nízkou vaničku s odtokem, nejčastěji je však vydlážděný týmiž obklady jako zbytek podlahy. Díky tomu krásně splyne se zbytkem prostoru (a také se velice snadno uklízí). Při výběru však dbejte na to, aby byly dlaždice na podlaze protiskluzové, jinak byste na mokré podlaze mohli snadno uklouznout. 

Podlahu je ale nutné vyspádovat, abyste v koupelně při každém sprchování nezpůsobili potopu. Její sklon by měl být minimálně 1,5 %, lépe však 2–3 %.

Při výběru odtokového žlábku je nutné brát ohled na výšku sifonu. Na té totiž závisí, kolik vody žlábek dokáže pojmout. Optimálně by měl zvládnout průtok alespoň 60 litrů za minutu. Žlábek se instaluje minimálně 7 cm do podlahy. Nemáte-li možnost tak hluboko do podlahy kopnout, budete muset volit walk-in sprchový kout s vaničkou.

Žlábek je nutné pravidelně čistit, odborníci doporučují alespoň jednou za půl roku. Trpíte-li však vypadáváním vlasů, připravte se, že to bude třeba dělat častěji.

TIP: Pro walk-in sprchový kout se hodí volit designovou podomítkovou baterii, čímž se však kout zkrátí o přizdívku. Vyplatí se též investovat do termostatického provedení, abyste se při sprchování neopařili.

Otevřený walk-in sprchový kout není pro každého

Walk-in sprchový kout má svá specifika. Naprostá absence dveří s sebou nese dvě hlavní nevýhody, jež mohou odradit zejména ty z vás, kdo mají rádi při sprchování teplo a po sprchování čistou, suchou zem.

Sprchový kout s vanou

Praktickým řešením je propojení prostoru sprchového koutu s vanou.

Připravte se na to, že budete potřebovat gumovou stěrku, protože i při sebevětší opatrnosti kolem sebe nacákáte. Ve stírání podlah po příjemné teplé sprše lze ale najít něco zklidňujícího – jako byste si tahy stěrky uhlazovali svou malou zenovou zahrádku – takže se nakonec tento drobný úkon může stát přirozenou součástí vašeho sprchového rituálu.

Otisky špinavých pantoflí z dlažby ale už pouhou stěrkou neodstraníte. Zenový klid tak v tu ránu zmizí. Na druhou stranu lze celou podlahu snadno vytřít.

Otevřený walk-in sprchový kout také pochopitelně nezadrží tolik tepla. Veškerá pára vám okamžitě utíká do prostoru.

Výhody walk-in:

+ Splyne s prostorem.

+ Je bezbariérový.

+ Snadno se udržuje.

Nevýhody walk-in:

- Teplo při sprchování utíká ven.

- Mokré podlaze se nevyhnete.



Zdroj fotografií: Dipro