Rektifikovaná dlažba

Zvažujete keramickou dlažbu? Již dávno neplatí, že se tato podlahová krytina hodí maximálně do koupelny nebo do kuchyně. Trendem poslední doby se stala tzv. rektifikovaná dlažba, která působí doslova luxusním dojmem. Jaké další výhody kromě ucelenějšího vzhledu nabízí?

Obývák s rektifikovanou dlažbou

Kdo říká, že se keramická dlažba hodí pouze do kuchyně nebo koupelny? Luxusním dojmem bude působit i v ložnici nebo obýváku.

 

Rektifikovaná dlažba

Rektifikace je mechanický proces broušení hrany dlaždice do pravého úhlu, což eliminuje přirozené kolísání rozměrů keramiky. Díky tomu jsou spáry mezi jednotlivými dlaždicemi velmi úzké a podlaha působí ucelenějším a elegantnějším dojmem. Proces rektifikace se používá zpravidla u velkoformátové dlažby.

Výhody rektifikované dlažby

Vzhledem k tomu, že je každá dlaždice zabroušená na identickou velikost, lze za největší výhodou rektifikované dlažby považovat umožnění pokládky jen s minimální spárou od 2 mm, díky tomu působí dojmem jakoby byla bez spár. Rektifikovaná dlažba se navíc lépe udržuje, protože nedochází k hromadění špíny a případné plísně ve spárách.

Rektifikovaný obklad

Rektifikovaný obklad vypadá skvěle na podlaze i na zdi. 

 

Nevýhody rektifikované dlažby

Za nevýhodu lze považovat montáž, která je časově náročnější. Zbroušené okraje rektifikovaných dlaždic jsou náchylnější na odštípnutí, a tak si manipulace s nimi vyžaduje opatrné zacházení a preciznost. Náročnější je i na kvalitu použitých penetrací, lepidel a spárovacích hmot.

Pokládka rektifikované dlažby

Montáž rektifikované dlažby si vyžadují opatrné zacházení a preciznost.

 

Jak je to se spárováním?

Přestože se můžete setkat i s názorem, že rektifikovanou dlažbu není nutné spárovat, protože dokonale vyrovnané hrany umožňují pokládku jednotlivých dlaždic těsně vedle sebe, opak je pravdou. I rektifikovaná dlažba si vyžaduje spárování, a to především z důvodu, aby nedocházelo k zatékání vody pod dlažbu. Na rozdíl od klasické dlažby ji lze pokládat na minimální spáru, tedy na již výše zmíněné 2 mm

Zaujala vás možnost rektifikované dlažby a nejste si jisti, jestli se hodí i do vašeho projektu? Navštivte náš e-shop DIPRO, kde si jistě vyberete.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com