Ve dnech 29.3.-1.4. máme zavřeno. Děkujeme a přejeme Vám hezké Velikonoce

Termostatická baterie: Ekonomičtější a luxusnější varianta pro každou koupelnu

Pokud právě rekonstruujete byt nebo stavíte nový dům, pravděpodobně dříve či později budete řešit praktické otázky ohledně chytré domácnosti. Dnes vám představíme ekonomičtější a propracovanější variantu baterií. Proč byste si ji opravdu měli pořídit i vy?

Termostatická vodovodní baterie

V poslední době roste obliba termostatických baterií, díky kterým vám poteče voda v takové teplotě, jakou si nastavíte.

 

Páková versus kohoutková baterie

Součástí každé stavby či rekonstrukce koupelny bývá instalace vodovodních baterií, otázkou však zůstává, jakou variantu ideálně zvolit. Možností existuje hned několik, přičemž každá má své výhody a nevýhody. Podle toho, jak chcete svoji vodovodní baterii ovládat, můžete vybírat mezi pákovou, kohoutkovou nebo termostatickou baterií. 

Ve vybavení koupelen dnes převládají pákové baterie. Kohoutkové pomalu ale jistě slouží už jen pamětníkům či milovníkům retro designu. Páková baterie je univerzální pro vanu, sprchu, dřez i umyvadlo a dokáže plynule a velmi snadno mísit teplotu a sílu proudu vody. Kohoutková baterie je trochu složitější na ovládání, ale je velmi retro a pro určité typy domácností tzv. „must have“. 

Termostatická bateri sprchová

Termostatické baterie lze umístit k umyvadlu, k vaně i do sprchového koutu.

 

Jak funguje termostatická baterie

V poslední době stoupá obliba tzv. termostatických baterií, a to především díky zabudovanému termostatu, který dokáže vyrovnávat výkyvy tlaku a teploty vody v potrubí. Z termostatické baterie vám poteče voda tak teplá, jak si ji nastavíte a vy se tak jednou provždy budete moci rozloučit s bojem při nastavování teploty vody při každém sprchování a s nepříjemnou změnou teploty při nechtěném zavadění o páku. 

Bezpečnější, ekonomičtější a pohodlnější

Jak již bylo zmíněno výše, největší výhodou termostatické baterie je, že se vám teplota vody nezmění ani vlivem kolísajícího tlaku, proto je ideální do panelových bytů, kde logicky častěji dochází k poklesu teploty vody. Ocení ji i rodiny s dětmi, které neumí přednastavit teplotu vody a hrozí tak jejich opaření. 

Navíc vám díky ventilu, který smíchává teplou a studenou vodu na požadovanou teplotu, neprotéká voda. Výsledkem je, že jste v domácnosti schopni ušetřit 20–50 % vody. Jedná se tedy o mnohem ekonomičtější a ekologičtější variantu. Komfort a bezpečnost ruku v ruce s úsporou, to jsou termostatické baterie.

Nevýhody termostatické baterie

Nevýhodou termostatické baterie je její vyšší cena, která se pohybuje kolem 10 000 Kč. Ta se vám však podle odhadů díky úspoře vody a energie vrátí již po jednom roce užívání. Za další nevýhodu lze považovat nevhodnost jejího použití s průtokovým ohřívačem, jelikož hrozí kolísání teploty vody, pokud pustíte vodu na více místech zároveň. Je také možné, že vašemu oku nebude design termostatické baterie ladit se stylem zvolené sanitární keramiky. To už je na vašem zvážení.

Páková baterie

Ve velké většině domácností i nadále převládají pákové baterie.

 

Proč byste si opravdu měli pořídit termostatickou baterii?

Výhody termostatických baterií můžete využívat jak u umyvadla a vany, tak i ve sprchovém koutě, k oběma místům jsou velmi vhodné a čím dál častěji využívané. Vyrovnáte tak výkyvy tlaku v potrubí a srovnáte teplotu vody jednou provždy. Baterie mají kartuš na regulaci průtoku vody a kartuš na regulaci teploty vody. Baterii ovládáte pomocí speciálních ovládacích hlavic. 

Termostatické baterie vanové i sprchové mají standardní rozteč 150 mm. Sprchová termostatická baterie je určená k sprchovému příslušenství, jako je hadice i ruční sprcha. Vanová termostatická baterie má integrovaný výtok s přepínačem, díky kterému můžete napustit vanu nebo se jen osprchovat.

Podomítkové versus nadomítkové termostatické baterie

V současné nabídce můžete vybírat z celé řady nadomítkových i podomítkových termostatických baterií. Do menších sprchových koutů se hodí spíše podomítkové termostatické baterie, které nezaberou téměř žádné místo a lze je využít i do vany. Pokud máte více prostoru a dáváte přednost většímu komfortu, sáhněte spíše po nadomítkové baterii. Ta má o něco lepší design a její povrchová úprava zaručí bezpečné a dlouhé používání.

Kohoutková baterie

Kohoutkové baterie, které slouží hlavně pamětníkům či milovníkům retro designu, jsou dnes již méně obvyklou variantou.

 

Instalace termostatické baterie

  1. Uzavřete hlavní uzávěr vody.
  2. Demontujte starou baterii.
  3. Propláchněte vodovodní síť, abyste hned nezanesli novou baterii.
  4. Ujasněte si, kde se nachází přípojka na teplou a kde na studenou vodu.
  5. Přišroubujte excentry do vodovodních přípojek (vyčnívat by měly o 42mm).
  6. Utáhněte krytky.
  7. Středy excentrů musí být od sebe vzdálené 150 mm.
  8. Oblepte excentry PTFE pásky.
  9. Utáhněte excentry.
  10. Prostor mezi excentry a stěnou zasilikonujte.
  11. Odstraňte z baterie krytky.
  12. Nasaďte baterii a utáhněte.
  13. Následně, pokud je to potřeba, zregulujte teplotu vody (povolte šroub a vytáhněte rukojeť, pusťte vodu a otáčejte knoflíkem, dokud teplota vody nedosáhne požadované teploty, následně nasaďte rukojeť a utáhněte šroub).

 

Stále váháte, zda se hodí termostatická baterie i do vaší koupelny? Obraťte se na nás nebo navštivte náš e-shop DIPRO, kde si můžete ze široké nabídky vybrat tu pravou.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com