Jak vybrat záchod?

Záchod je nezbytnou součástí každé domácnosti, přesto se o něm moc nemluví. Pravdou ale je, že i tak obyčejná věc si zaslouží naši pozornost. Vhodně zvolený záchod bude nejen lépe vypadat, ale navíc vám ušetří náklady na vodu a dopřeje potřebný komfort. Jak vybrat ideální WC?

Závěsný klozet

Oblíbenou variantou moderních koupelen jsou závěsné klozety, jejichž největší výhodou je libovolná výška ukotvení, snadná údržba a jednoduchý přístup.

Kam s ním… a jaký záchod zvolit? 

Nejdůležitějším kritériem při výběru nové toalety je umístění záchodové mísy. Než tedy začnete s jejím výběrem, zamyslete se nad tím, kam ji chcete umístit a zdali bude součástí samostatné místnosti, či zda bude patřit k vybavení koupelny. Od toho se pak bude odvíjet i to, jaký konstrukční typ je vhodné zvolit a jaké další individuální požadavky na umístění, materiál, objem a typ splachování, barvu i doplňky budete mít. Nezapomeňte si také zjistit, kudy vede voda a odpad, protože i to ovlivní, kam bude možné záchod postavit, nebo zavěsit.

Jaké typy záchodů na vás čekají?

Dnešní nabídka sanitární keramiky je opravdu košatá a nejlépe tedy bude rozdělit si ji hned zpočátku aspoň do základních kategorií.

Kombinovaný záchod

V nabídce standardně naleznete hned několik typů toalet. Pravděpodobně nejrozšířenějším typem v českých domácnostech jsou kombinované klozety, které v sobě spojují záchodovou mísu, splachovací systém s nádržkou na vodu a sedátko. Jejich výhodou je příznivá cena, jednoduchá instalace a v případě poruchy také snadná oprava. Nevýhodou je naopak náročnější údržba podlahy v okolí toalety.

Závěsný záchod

Modernější a stále víc oblíbenou variantou jsou závěsné mísy v kombinaci se splachovacími systémy zabudovanými ve zdi. Jejich největší výhodou je libovolná výška ukotvení, snadná údržba a jednoduchý přístup, takže se vám podlaha pod mísou bude snadněji uklízet. Nevýhodou je nákladná montáž a poměrně náročný servis v případě závady. Při instalaci závěsné toalety počítejte s prostorem navíc pro kotvicí modul, který navíc může vyžadovat zpevnění nosné zdi.

Jaká je nosnost závěsného WC?

Moderní závěsné mísy unesou až 400 kg, takže nosnost při výběru nové toalety moc řešit nemusíte. I to je jeden z důvodů, proč se údaje o nosnosti většinou v popisu produktu neuvádějí.

Samostatně stojící klozet

Samostatně stojící klozety jsou klasické záchody, které mají ploché splachování a svislý odpad. Nádržka na vodu i splachovací systém se k nim často dokupuje zvlášť, takže k samotnému klozetu musíte připočítat ještě další dodatečné náklady. Pokud se však pro tento model rozhodnete, vyhnete se zvýšeným nárokům na statiku stěny, protože tento druh klozetu bývá upevněn v podlaze. 

Další výhodou je snadná instalace a případná oprava. Za nevýhody lze považovat komplikovanou údržbu v prostoru okolo WC a standardizované velikosti klozetu bez možnosti přizpůsobení výšky sedátka.

Rozměry a hmotnost WC

Rozměry (délka × šířka × výška)

Hmotnost

Kombinované WC

cca 65 × 35 × 80 cm (včetně nádržky)

cca 33 kg

Závěsné WC

cca 53 × 35 × 35 cm

9–20 kg

Samostatně stojící WC

cca 48 × 35 × 40 cm

10–25 kg

wc samostatné

Výhodou závěsného WC je především snadná údržba a moderní vzhled.

Proč se zajímat o objem splachování

Chcete slyšet, jakou největší chybu můžete při výběru nové toalety udělat? Nedívejte se pouze na pořizovací cenu! Mnohem důležitějším parametrem by pro vás měl být objem splachování. Aktuálním trendem výrobců toalet jsou úsporné splachovací systémy, neboť právě splachování tvoří až čtvrtinu celkové spotřeby vody v každé domácnosti

Průměrná denní spotřeba vody pro 1 člověka

WC

50 l

Osobní hygiena

35 l

Úklid a praní 

12 l

Vaření a mytí nádobí

8 l

Pití

3 l

Celkem

108 l

U běžných záchodů jedním spláchnutím spotřebujete až devět litrů vody, zatímco moderní systémy nabízejí tzv. dvojité splachování či start-stop systém, kdy jedním stiskem dojde ke spláchnutí a druhým stiskem k jeho případnému zastavení. Díky tomu si svou potřebu můžete libovolně regulovat sami.

Kombinovaný klozet

Nejrozšířenějším typem v českých domácnostech jsou kombinované klozety, jejichž výhodou je příznivá cena a jednoduchá instalace.

S jakými typy splachování WC se u toalet setkáte

Vybírat můžete z hlubokého a plochého typu splachování. Efektivnější a z tohoto důvodu i mnohem rozšířenější jsou klozety s hlubokým splachováním, u kterých má vnitřní prostor mísy přímo vodní hladinu a zavodněný sifon. Oproti tomu záchody s plochým splachováním se vyznačují horizontální lehce zavodněnou částí neboli odpočívadlem a jsou typické pro speciální a zvýšené klozety. 

A co povrchová úprava klozetu?

Pro výrobu toalety používají výrobci stejný materiál, rozdílná může být ale povrchová úprava. Setkat se můžete s antibakteriální úpravou povrchu, díky které roste hygienický standard. 

Trendem posledních let je navíc záchod bez splachovacího kruhu – díky tomu nezbývá prostor pro bakterie. Voda při spláchnutí nateče přímo pod okraj, zbaví vás nečistot a ušetří i další čištění. I vodu. Při výběru hledejte toalety s označením RimOff nebo technologii Rimless.

Barvu a dekor můžete mít, jaký chcete

Záchody pro běžné užívání jsou standardně vyráběny z keramiky v bílé barvě, která je nesmrtelnou klasikou, jež nikdy neomrzí. Dáváte-li však přednost něčemu originálnějšímu, můžete vybírat z nepřeberného množství různých dekorů a barev, a to jak u toalety samotné, tak i u záchodových prkének. Krásně vypadají třeba imitace přírodních materiálů, jako je dřevo či kámen. Pokud tedy toužíte například po tom, aby vám prkénko ladilo s barvou obkladů, můžete se směle pustit do vybírání. Detailněji jsme se na výběr záchodových sedátek zaměřili na našem blogu.

Každý klozet je něčím jedinečný, záleží tedy na tom, zda dáváte přednost standardu, nebo hledáte spíše něco inovativního a moderního. Nevíte si rady? Obraťte se nás, nebo navštivte náš showroom DIPRO a my vám poradíme nejen s výběrem nové toalety, ale i umyvadla, sprchového koutu nebo vany.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, DIPRO