Vana, nebo sprchový kout? Jak si správně vybrat?

Vana, nebo sprchový kout? Dilema, které při výstavbě nebo rekonstrukci koupelny řeší asi úplně každý. Pokud patříte k těm šťastnějším, kteří mají dostatek místa a prostoru, můžete zvolit obě varianty, aby si na své přišli všichni členové domácnosti. Pokud vám to vaše koupelna výměrou nedovolí, budete se muset rozhodnout. Jak si správně vybrat?

Vana a sprchový kout

Vana, nebo sprchový kout? Pokud vám to prostor dovolí, můžete zvolit obě varianty, aby si na své přišli všichni členové domácnosti.

I v malé koupelně můžete zažít velké koupání

Každý z nás jsme jiný, proto taky každému vyhovuje něco jiného. Zatímco jednomu stačí rychlá sprcha, jiný si neumí představit večer bez dlouhé horké vany. Zcela zásadní roli při zařizování nové koupelny bude hrát její velikost. Už dávno totiž neplatí, že by majitelé malých koupelen museli vždy volit pouze sprchový kout. Chytře řešené tvary umožňují umístění van i do těch nejmenších koupelen

Pokud hledáte kompromis mezi vanou a sprchou, můžete si pořídit ergonomicky řešenou vanu, která je speciálně navržena pro malé prostory a poskytuje dostatek místa pro koupel, ale i obyčejné sprchování.

Vana na sto způsobů: Jaký tvar a materiál vybrat?

Vanu volí zejména milovníci odpočinku a relaxace. Při jejím výběru dbejte nejen na tvar a rozměry, ale také na materiál. Samozřejmostí jsou vany obdélníkové a rohové, nabídka ale obsahuje i vany oválné nebo kulaté. Do velkých koupelen můžete klidně zvolit i vanu, která bude stát uprostřed místnosti

V nabídce seženete vany akrylátové, smaltované nebo litinové, které se od sebe liší odolností, protiskluzností, snadností údržby, ale i tím, do jaké míry dokáží udržet teplo. Do malých prostor raději vybírejte vany obdélníkové, nebo rohové s jednou delší stranou. Jsou stejně komfortní, na rozdíl od rohové vany rovnoramenné a nezaberou tolik místa.

Vana uprostřed místnostiDo velkých koupelen můžete klidně zvolit i vanu, která bude stát uprostřed místnosti.

Kdy sáhnout raději po sprchovém koutu

Sprchový kout je lepší volbou pro ty, kteří dávají přednost sprchování a mají rádi rychlou a osvěžující sprchu, ale i pro ty, do jejichž koupelny se vana prostě nevejde. Výhodou sprchového koutu je, že šetří prostor, čas i peníze. Do koupelny tedy s přehledem umístíte i další vybavení, jako je pračka či koupelnový nábytek. Přečtěte si v našem článku, jak velký by měl být sprchový kout a jak v něm ušetřit drahocenné místo?

Vybírat můžete z řady možností, od tradičních sprchových koutů s rámovou konstrukcí v klasickém designu nebo v asymetrickém provedení, až po bezrámové, které jsou nyní velmi populární.

Při rozhodování mezi vanou a sprchovým koutem myslete na:

  • Dispozice a velikost koupelny: Dovolí vám vůbec prostor umístění vany? 
  • Umístění pračky, sušičky a dalšího vybavení
  • Počet umyvadel: U velkých rodin jsou dvě umyvadla nejen vyšším komfortem, ale často nezbytností.
  • Design a styl koupelny
  • Životní styl:  Budete mít vůbec čas a chuť vanu plně využívat, nebo ji budete mít pouze na okrasu? 
  • Způsob údržby a spotřeba vody: Pokud si pořídíte vanu, počítejte také s vyšší spotřebou vody. 

Miminko ve vaně

Vany jsou vhodné pro rodiny s dětmi. Vaše nejmenší v nich vykoupete mnohem snadněji.

Děti chtějí vanu!

Pokud si nedovedete svůj život představit bez pořádné koupele a nahřívací lázně, určitě se rozhodněte pro vanu. Vana je ideální pro rodinné a dětské koupelny. Vaše nejmenší v ní vykoupete snadněji a i větší děti si alespoň jednou za čas rády zadovádí ve vaně plné pěny. Vany naopak nejsou moc vhodné do domácností, kde žijí starší osoby či lidé s pohybovým omezením. Pro ně je praktičtější sprchový kout, který umožní snazší, často bezbariérový vstup. Přečtěte si o zařizování bezbariérové koupelny více a dopřejte dostatečné pohodlí všem členům domácnosti.

Na e-shopu DIPRO najdete nejrůznější velikosti i tvary van a sprchových koutů, ze kterých si do své koupelny vyberete ten pravý.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com