Ve dnech 29.3.-1.4. máme zavřeno. Děkujeme a přejeme Vám hezké Velikonoce

Vyhněte se plísni ve vaší koupelně jednou pro vždy – jak na to?

Plíseň je strašákem snad každé koupelny. Nejčastěji se vyskytuje ve spárách kolem vany a na špatně dostupných místech ve sprchových koutech. Za její vznik může mnoho příčin, které nejsou vždy zřejmé. I proto je považována za jeden z nejobtížněji řešitelných problémů v domácnosti. Nejedná se však jen o estetický problém. Plíseň má kromě nehezkého vzhledu i neblahý vliv na lidské zdraví. Jak se jí vyhnout jednou pro vždy?

Plíseň v koupelně

Plíseň je strašákem snad každé koupelny.

 

Ach, ta plíseň. Co je vlastně zač?

Plísně jsou mikroskopické vláknité houby, kterým se nejlépe daří ve vlhkém prostředí, proto je právě koupelna ideálním místem. Jejich příčina se může skrývat v příliš vysoké vlhkosti vzduchu, ale i ve stavebních nedokonalostech. Můžete se s ní však setkat i u nové koupelny. Stačí aby vana nebo sprchový kout nedoléhaly tak, jak mají a plíseň se pak drží ve vzniklých prostorách. 

Špinavá koupelna

Základem koupelny bez plísní je pravidelný úklid.

 

Prevence především

Základem koupelny bez plísní je prevence a pravidelný úklid. Plíseň dokáže potrápit především, pokud pronikne do spár mezi obklady. Proto se do koupelen doporučují používat pro spárování spíše transparentní silikony. Účinnou prevencí je i aktivní odvětrávání, a to zejména, máte-li v koupelně plastová okna. Těmi totiž neproniká do koupelny téměř žádný vzduch. O něco dražším, ale mnohem efektivnějším řešením je kvalitní odvětrávací systém.

Zbavte se plísně v koupelně jednou pro vždy

Na trhu dnes existuje celá řada speciálních úklidových přípravků, které lze při boji s plísní použít. Povrchové černé fleky v rozích van a sprchových koutů se dají odstranit pomocí kartáče či drsnější houbičky a desinfekčního přípravku typu Savo proti plísním nebo Ceresit. Horší je to ovšem se spárami mezi obkladovými dlaždicemi na zdi nebo podlaze. Postižená místa lze ošetřit navlhčením a opatrným seškrábáním. Po zaschnutí je nutné místa nastříkat neředěným Savem a nechat zaschnout. Pokud spáry nejdou odstranit běžným způsobem, je potřeba silikon odstranit, spoj řádně očistit, odmastit a znovu zasilikonovat.

Černá plíseň ve sprchovém koutě

Plíseň se nejčastěji vyskytuje ve spárách kolem vany a na špatně dostupných místech ve sprchových koutech.

 

Když už ani Savo nepomůže

Při rozsáhlejším problému je možné odstranit staré těsnění za vanou či sprchovým koutem, místo ošetřit protiplísňovým prostředkem a obklady znovu vyspárovat. Dobrou ochranou mohou být nové cementové spáry, což je ale práce spíše pro odborníky. Pokud se navíc plíseň neustále vrací, je možné, že má vaše koupelna nedostatečnou izolaci podlahy či zdí a bude ji nutné řešit rozsáhlou rekonstrukcí. 

Univerzální návod, jak na plíseň v koupelně neexistuje. Někde je řešením pouhá změna návyků, jinde může dojít až na  rekonstrukci celé koupelny. Pokud si nevíte rady, obraťte se nás nebo navštivte náš e-shop DIPRO a my vám s rekonstrukcí koupelny rádi poradíme.

Zdroj fotografií: Depositphotos