Jak odstranit mech a plevel z dlažby

Dokonale vydlážděná dlažba je klenotem, který rozzáří každou zahradu. Její vzhled však může snadno pokazit mech či plevel, který se usazuje ve spárách. Co dělat, abyste si udrželi nádhernou a vzornou dlažbu na vašem chodníku či terase? 

Mech v zámkové dlažbě

Mech možná vypadá krásně, ve vaší dlažbě však může způsobit nemalé problémy.

 

Je možné růstu plevelu či mechu předejít?

Přestože růstu plevelu a mechu není vždy možné stoprocentně předejít, je možné ho výrazně omezit. Jen na to musíte myslet již při samotné výstavbě chodníku, parkovací plochy či terasy. První krok k zabránění růstu nevzhledného plevelu ve vaší dlažbě je třeba učinit již správnou pokládkou, která vám může v budoucnu ušetřit nemálo času i peněz. Proto se do ní vyplatí investovat. Stačí, když pod dlažbu položíte geotextilii, která výrazně omezí růst plevele. Seženete ji v každém hobby marketu. 

Další možností je spáry mezi dlaždicemi nezasypávat pouze pískem, ale vyplnit spáry spárovací maltou, která kromě toho, že brání v prorůstání a uchycení plevele, je mnohem pevnější a odolá mrazům i povětrnostním vlivům.

Pozor na mech

Mech vzniká organickým působením vlhka, tepla a stínu. To je také důvod, proč se rád rozrůstá i ve vaší zámkové dlažbě. Mezi jednotlivými díly dlažby se totiž často udržuje voda, která spolu se stínem vytváří dokonalé vlhké prostředí pro mechový porost. 

Mech sice vypadá krásně, na dlažbě je však lepší se mu vyhnout. Nejenže narušuje estetickou stránku zámkové dlažby, ale zároveň udržuje vlhkost pod dlaždicemi i mezi nimi a může poškodit i strukturu dlaždic, což vede k jejich popraskání. Nehledě na to, že mechová pokrývka je hebká a vlhká, takže na ní můžete velmi snadno uklouznout

Ruční odstranění trávy z chodníku

Namáhavým, ale účinným způsobem, jak dostat mech a plevel z dlažby, je mechanické odstranění pomocí nože na spáry.

Tipy a triky, jak se zbavit již prorůstajícího plevele a mechu 

Přestože chodníky zarostlé plevelem a mechem nejsou zrovna pěknou vizitkou, není třeba hned sahat po chemických herbicidech. Nechtěnou zeleň lze eliminovat i šetrnějšími způsoby.

Ruční odstranění mechu a plevele

Namáhavou avšak poměrně účinnou metodou, jak dostat mech a plevel z exteriérové dlažby, je ruční odstranění pomocí nože na spáry, škrabky, hrubého rýžového kartáče či dalšího nářadí vhodného na čištění spár. Aby vám šla práce lépe od ruky, vyberte si den po dešti, kdy vám odstranění půjde snadněji. Mějte však na paměti, že plevel je potřeba vytáhnout i s kořínky tak, aby nestačil vyprášit svá semínka do okolí. Pokud totiž na místě zanecháte jen malý kousek kořene, objeví se plevel brzy znovu. 

Vysokotlaké čištění dlažby

Nejsnadněji vyčistíte spáry a zašlé dlaždice díky vysokotlakovému čističi.

 

Vysokotlaký čistič neboli wapka

Spáry a zašlé dlaždice snadno vyčistíte pomocí vysokotlakého čističe. Vysokotlaký čistič na spáry neboli wapka pracuje pod tlakem 100 až 180 barů, díky čemuž dokonale umyje zašlou dlažbu a zbaví vás i nechtěného mechu a plevele. Postup je jednoduchý: Zapněte vysokotlaký čistič, namiřte vodní paprsek přímo na plevel či mech a vydržte několik sekund, než ho odstraní. Aby se vám chodník nerozklížil, je důležité vyčištěnou spáru pomocí koštěte vyplnit pískem.

Horká voda vás plevele zbaví rychle

Zbavit se nechtěného plevele můžete i pomocí horké vody, například z rychlovarné konvice. Překvapí vás, jak rychle bude plevel pryč. Tento způsob však nepoužívejte v době, kdy jsou ranní mrazíky. Vlivem rozdílných teplot by vám mohla dlaždice puknout.

Odstranění mechu pomocí chemie

Chemické prostředky na odstraňování mechu a plevele vám při pečování o zahradu ušetří spoustu práce. Mohou mít však vliv na zdraví celé zahrady, proto jejich použití pořádně zvažte.

Voda s octem, kuchyňská sůl a soda bikarbona

Spáry v dlažbě je možné vyčistit také vodou s octem, smíchanou v poměru 1:1, ale roztok může být i silnější. Vzniklou směs naneste rozprašovačem přímo na listy plevele. Jakmile zhnědnou, stačí je zamést jako suché listí. Nevýhodou je, že kořeny plevele ve spárách zůstanou, takže budete muset postup brzy opět zopakovat. Použít můžete i sodu nebo kuchyňskou sůl. Jen dejte pozor, ať neosolíte okolní rostliny, protože byste se zbavili i jich.

S chemickými prostředky opatrně

Než nechtěný plevel a mech pracně vyškrabávat z chodníku ručně, sáhnou mnozí zahradníci po chemických přípravcích, tzv. herbicidech, které jim práci výrazně usnadní. Jejich aplikace však nelikviduje jen plevele, ale ovlivňuje i zdraví celé zahrady, proto si jejich použití pořádně rozmyslete.

Rádi byste na zahradě vytvořili novou dlážděnou terasu, nebo byste chtěli upravit svou stávající terasu, ale nevíte jak na to? Obraťte se na nás nebo navštivte náš e-shop DIPRO a my vám rádi poradíme. 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com