Rohová vana – kdy ano a kdy ne?

 

Čeká vás realizace nové, nebo rekonstrukce stávající koupelny a rádi byste si ji zařídili tak, aby vypadala dokonale? Pak stojí za zvážení pořízení rohové vany, která  působí luxusně a poskytne vám maximální komfort. Díky specifickému tvaru a velikosti se však nehodí všude. Jaké jsou její další výhody a nevýhody?

rohová_vana

Rohové vany vynikají luxusním designem i zvýšeným komfortem při koupeli.

Rohová a asymetrická vana. Jak se od sebe liší? 

Vany lze rozdělit na tři základní typy, a to na klasické obdélníkové, rohové a asymetrické. Rohové vany se zpravidla umisťují do rohu koupelny, jsou charakteristické obloukem a poznáte je podle toho, že mají na půdorysu koupelny tvar čtverce. Oproti tomu asymetrické vany, jak již sám název napovídá, nedodržují symetrii délky a šířky a jsou dostupné v různých tvarech a velikostech.

Specifika rohové vany

Přemýšlíte-li nad pořízením rohové vany do vaší vysněné koupelny, zvažte, zdali je vhodná právě do vaší koupelny. Aby totiž rohová vana dostatečně vynikla, potřebuje dostatek prostoru. Rozměry rohových van bývají 140 x 140 cm, u rozměrnějších modelů pak 150 x 150 cm. A právě v malých koupelnách je takový rozdíl znát.

Asymetrická vana může být skvělou alternativou do menších koupelen

Rohovou vanu samozřejmě můžete umístit i do menší koupelny, připravte se však na to, že vaše koupelna nebude vypadat tak vzdušně a pravděpodobně ji tam dostanete na úkor jiných koupelnových prvků, jako jsou skříňky či rozměrnější umyvadlo. Je pak otázkou, zda se smíříte např. s jedním umyvadlem namísto dvou a  jestli se vám bude chtít dělat kompromisy při výběru záchodu i jeho umístění. 

Skvělou alternativou může být pořízení asymetrické vany, která nabízí velkou koupací plochu v porovnání s místem, které zabere. Rozměry asymetrických van se pohybují již od 75 x 140 cm, takže se perfektně vejdou i do malých koupelen.

asymetrická_vana

Skvělou alternativou do menších koupelen jsou asymetrické vany, které nezaberou tolik místa a poskytnou překvapivě velký vnitřní prostor.

Výhody rohových van

Výhodou rohových van je luxusní design a především pohodlí. Moderní rohové vany vynikají detailním tvarováním s ohledem na vysokou estetickou hodnotu i ergonomii, takže se nemusíte bát, že byste se ve vaně cítili stísněně. Do rohových van navíc lze zabudovat i hydromasážní systémy, které zvýší komfort při koupeli a budete si moci po náročném dni dopřát maximální relaxační zážitek v pohodlí vašeho domova. Za zvážení stojí i rohová vana pro dva, ve které si budete moci užít příjemné chvíle se svým protějškem.

Nevýhody rohových van

Než se pro rohovou vanu rozhodnete, je třeba si uvědomit, že i rohové vany mají své nevýhody. Nevýhodou rohových van jsou její větší rozměry, s čímž souvisí zejména náročnější údržba. Rohová vana má záhyby, na které se budete hůře dostávat, a abyste ji mohli dostatečně vyčistit i s vodovodní baterií, bude zapotřebí do ní vstoupit. Počítejte také s tím, že se vám větší vana projeví na vyšší spotřebě vody, zejména při četnějších koupelích.

Rohová vana: kdy ano a kdy ne?

Při výběru rohové vany vycházejte z prostorových možností vaší koupelny. Líbí se vám rohová vana, ale víte, že by vám zabrala velkou část koupelny? V takovém případě si raději nákup rozmyslete a dejte přednost asymetrické vaně, která vám poskytne podobný komfort a hodí se i do menších koupelen. Pokud stále váháte nad pořízením rohové vany, ale nevíte, zda se hodí i do vaší koupelny, neváhejte nás kontaktovat nebo navštívit náš showroom DIPRO, rádi vám poradíme.Zdroj fotografií: Depositphotos.com