Jak a kde použít suchou pokládku podlahy
6. červenec 2021
Tipy a rady

Jak a kde použít suchou pokládku podlahy

Suché podlahové systémy jsou léty prověřená technologie, kterou lze realizovat snadno a rychle. Kromě toho jde o čistší postup, jímž si do interiéru nezavlečete tolik špíny a vlhkosti jako při mokré pokládce, navíc s minimálními nároky na čas, nářadí a materiál. Stačí trocha šikovnosti a úžasný výsledek je na světě. Výborně se hodí například při rekonstrukci koupelny. Jaké další výhody suchá pokládka nabízí?

Podlaha snadno a jednoduše

Suchou pokládku lze snadno a jednoduše zkonstruovat za pomoci podlahových desek, které se pokládají na předem připravenou spodní vrstvu, což v porovnání s pokládkou na mokro nabízí řadu výhod. Základem jsou sádrokartonové nebo cementové desky, které jsou plně kompatibilní i s podlahovým vytápěním. Můžete na ně položit téměř všechny běžné podlahové krytiny od parket přes lamináty a dlažbu až po koberec či PVC.

Chůze po vyhřívané podlaze

Jaké další výhody má suchá pokládka?

Díky tomu, že se obejdete bez mokrého procesu kladení dlažby do betonu, který je podstatně náročnější, za největší výhodu lze považovat rychlý postup výstavby. Další velkou výhodou je, že dlažbu můžete kdykoli rozebrat, vyměnit a případně ji znovu použít někde jinde. A v neposlední řadě i skvělá izolace a skutečnost, že do stavby nevnášíte žádnou dodatečnou vlhkost, kvůli které musí stavba dlouhou dobu vysychat. 

Za nevýhodu naopak lze považovat nutnost stabilního, dostatečně únosného a rovného povrchu. V opačném případě by mohlo docházet k nestejnoměrnému sesedání podlahové krytiny.

Kam se hodí suchý podklad 

Suché podlahy nabízejí čím dál větší uplatnění. Pro svou jednoduchost jsou oblíbeným řešením zejména dřevostaveb a montovaných domů. Osvědčily se ale i při rychlé rekonstrukci podlah starších budov, patrových domů, podkroví a obyvatelných půd. Skvěle se hodí i do vlhkých místností, jako jsou třeba koupelny, v nichž je ale nutné chránit sádrovláknité desky tekutou izolací.

Moderní luxusní koupelna s šedými obklady

Na co si dát pozor

Před samotnou pokládkou podlahy je třeba připravit podklad, což znamená odstranění všech nerovností. Vyrovnání malých nerovností do 5 mm lze provést prokladem pomocí mezivrstvy z vlnité lepenky. K vyrovnávání větších nerovností lze použít suchý vyrovnávací podsyp. Při pokládání obkladů a dlažby se ujistěte, že jsou vhodné pro pokládání na tenkou vrstvu. Klasická dlažba je totiž určena pouze na lepení a při položení na sucho by mohla prasknout. Pro pokládku suchou metodou je určena dlažba v tloušťce 2 cm, která snese zatížení až jednu tunu.

Zvažujete i vy suchou pokládku ve svém domě, ale nevíte si rady? Pokud si nejste jistí, bude lepší, když realizaci suché podlahy ponecháte na odbornících. Neznalost a málo zkušeností může vést k řadě chyb, kvůli kterým může dojít k narušení trvalé zatížitelnosti podlahové konstrukce. Neváhejte se na nás obrátit, nebo navštivte náš showroom DIPRO. Rádi vám poradíme. 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com