Bezbariérová koupelna: Jak ji zbavit všech bariér
13. červen 2022
Tipy a rady

Bezbariérová koupelna: Jak ji zbavit všech bariér

S vyšším věkem nebo ve spojení s nějakým zraněním může dojít k omezení pohyblivosti člověka, a tak leccos, co pro vás doposud nepředstavovalo problém, najednou problémem je. Následkem toho je třeba upravit dle vašich možností vše, co jen upravit lze. Koupelna není výjimkou. Jak ji přizpůsobit?

Ať už chcete zařídit lepší přístup pro osoby s pohybovým omezením, nebo starším osobám trochu ulehčit pohyb po domě, máme pro vás hned několik tipů, nad kterými je možné se zamyslet. Důležitým základem není jen bezproblémový průchod místnostmi se dveřmi bez prahů, ale i samotné vybavení.

Dveře – čím širší, tím lepší

Co se týká dveří, je třeba brát v potaz, že čím budou širší, tím snadnější bude průchod. Člověk se sníženou pohyblivostí potřebuje více prostoru a větší manipulační zónu, ať už chodí o berlích, nebo jezdí na vozíku. Minimální šířka je tak 80 cm, otevírat by se přitom měly z praktického hlediska směrem ven a rozhodně by měly mít i odjištění zvenčí, pro případ potřeby. A pokud jde o dveře do koupelny, neměly by mít práh.

Bezbariérová koupelna se sprchovým koutem

Prostor – čím více, tím lépe

Dostatek volného prostoru je alfou i omegou celkového bydlení lidí s handicapem či starších osob. Bezbariérová koupelna má své normy, minimální půdorys se uvádí 160 x 180 cm. Pokud máte malou koupelnu, zvolte takové řešení, které by v ní prostor maximalizovalo. Pračka a sušička mohou být například umístěny do kuchyně. Zvolit můžete dle vlastních preferencí sprchový kout nebo vanu, oboje pouze v případě, že máte k dispozici dostatek prostoru. Koupelna musí být volná a vzdušná, proto zapomeňte i na velké skříně.
Bezbariérové WC s madly

Hlavní je nepodcenit vybavení

  • Místo vany doporučujeme jednoznačně zvolit bezbariérový sprchový kout s vodorovným i svislým madlem a sklápěcím sedátkem. Sprchové kouty bez vaničky jsou takřka ideální variantou pro lidi s handicapem. Nezapomeňte na lehce ovladatelnou posuvnou zástěnu. Nezbytným vybavením je i ruční sprcha s pákovým ovládáním

  • Pokud se nechcete ochudit o prožitek z dlouhých koupelí a milujete svoji vanu, nemusíte se jí hned vzdávat, stačí si koupit vanu pro invalidy a nechat si ji pro větší bezpečnost zabudovat. Osazení nechte upravit pro šikmý či čelní přístup. Novinkou jsou i vany se zabudovanými dvířky, které jsou mnohem lépe přístupné. 

  • Umyvadlo pro invalidy by mělo být připevněné na stěně, asi ve výšce 80 cm od podlahy, pro snadnější přístup bez spodní skříňky. Také sifon je možné zabudovat do zdi, aby pod umyvadlem zbytečně nepřekážel. 

  • Bezbariérové WC ve zvýšené poloze zajistí snazší dosednutí i zvednutí. Doporučená výška je 50 cm od podlahy a přední hrana záchodové mísy by měla být alespoň 70 cm od zadní stěny, zapomenout byste neměli ani na 80 cm široký volný prostor vedle záchodu pro vozíčkáře.

  • Vše (vypínače, skříňky, madla, splachovač či baterie) by mělo být v ideální výšce 60–120 cm od podlahy. Pokud máte tu možnost, k jednoduššímu ovládání lze využít senzory.

Dveře koupelny s podpůrným madlem

Bezpečnost na prvním místě

Do bezbariérové koupelny volte vždy protiskluzovou dlažbu, nejlépe s označením R10, která vám poskytne bezpečí i za mokra. Dnes na trhu najdete opravdu velké množství podlah s hrubým povrchem, přesto designově velmi zajímavých. Pokud nemáte takovou podlahu, ani ji nechcete předělávat, není nic snazšího než koupit protiskluzové podložky. Svou práci zastanou jak na podlaze koupelny, tak třeba ve vaně či sprchovém koutu. 

Pokud chcete bezpečnost ještě trochu zvýšit, doporučujeme nákup bezpečnostního povlaku na sklo, který snižuje riziko zranění v případě jeho rozbití. Vše do koupelny by mělo mít ideálně oblé hrany, abyste snížili riziko poranění. A posledním tipem je termostatická baterie, díky které máte rychle k dispozici vodu s požadovanou teplotou, což je nejen bezpečné, ale hlavně ekonomické.

Zařizujete bezbariérovou či pohodlnou koupelnu pro seniory a nevíte si rady? Možností existuje skutečně hodně, proto neváhejte a obraťte se nás nebo navštivte náš showroom DIPRO a my vám s rekonstrukcí koupelny rádi poradíme.
 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com