Jak často měnit ručníky a jak je prát
20. červenec 2022
Tipy a rady

Jak často měnit ručníky a jak je prát

Vlhké ručníky jsou zdrojem nejrůznějších plísní, nečistot a bakterií, proto bychom je v ideálním případě měli měnit každý den. To však dělá jen málokdo. Proč je důležité pravidelně měnit ručníky, osušky i další lůžkoviny? To se dozvíte v našem následujícím článku.

Ručník a osuška by měly být suché

Ručníky a osušky, které mezi jednotlivými použitími úplně nevyschnou, dělají dobře bakteriím. A ty se v nich mohou spokojeně množit. Proto bychom je měli měnit každý den. Nebo alespoň po dvou dnech používání. Ručníky, které používáte na obličej, nebo je používají děti, měňte raději každý den. Po každém použití ručníky důkladně rozvěste na suchém místě, v zimě pak ideálně na žebříkovém topení v koupelně, které je k sušení přímo uzpůsobeno. Nikdy nesdílejte ručník s dalšími členy domácnosti.

 Koupelna s ručníky v košíku

Jak prát ručníky

Praní ručníků není žádná věda. Abychom je zbavili všech nežádoucích bakterií, stačí je vyprat na 60 °C v kvalitním tekutém pracím prostředku. Aviváži se raději vyhněte, jelikož po jejím použití klesá savost ručníku. Ručníky perte roztříděné dle barev na bílé, barevné a tmavé, nejlépe samostatně bez dalšího prádla. O tom, jak dlouho vám ručníky vydrží rozhoduje už jejich výběr. Vybírejte proto raději bavlněné ručníky s vysokou gramáží, které vám budou sloužit déle než méně kvalitní kousky.

Kde nejlépe skladovat ručníky

Nejen praní a výměna ručníků jsou důležité, ale i jejich skladování. Každý sice chce mít ručníky s osuškami v koupelně pěkně na dosah, nicméně ty čistě vyprané, které zrovna nepoužíváte, je mnohem lepší skladovat na suchém místě mimo koupelnu. A to hlavně kvůli již zmíněné vlhkosti. Nechcete přece, aby zapáchaly anebo se v nich dokonce množily bakterie. V koupelně ponechejte jen pár ručníků a osušek, které postupně doplňujte, a v každém případě v koupelně účinně větrejte. Nejenže tím pomůžete ručníkům rychleji uschnout, ale zároveň ochráníte koupelnu před plísní.

Ručníky a prací gel

Nejen ručníky, ale i ložní prádlo 

Povlečení má s ručníky mnoho společného – i v něm se hromadí pot, roztoči, plísně a bakterie, které mohou být našemu zdraví nebezpečné. Je dobré ho měnit nejlépe jednou týdně, maximálně jednou za čtrnáct dní. Věděli jste, že za noc může člověk vypotit až 1 litr potu? A právě ten se kromě pyžama vsakuje i do ložního prádla.

Jak prát povlečení

V případě povlečení záleží nejen na tom, jak často ho měníte, ale i jak ho perete. Nesnažte se vyprat všechny kusy najednou. Bubny domácích praček nejsou pro takový objem stavěné, voda s pracím prostředkem by pak nemusela proniknout všude a povlečení by nemuselo být dokonale vyprané. V ideálním případě sušte povlečení v sušičce – pokud ji nemáte, rozvěste ho na suchém místě.

Sníte o dokonalé koupelně? Obraťte se na nás nebo navštivte náš showroom DIPRO. Rádi vám s plánováním nové koupelny poradíme
 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com