Travertin – proč ho mít v koupelně?
23. květen 2022
Tipy a rady

Travertin – proč ho mít v koupelně?

Chcete, aby vaše koupelna získala nádech luxusu a zároveň působila zcela přirozeně? Pak sáhněte po travertinu, který vytvoří z vaší koupelny příjemný harmonický celek s přírodním nádechem. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Všestrannost a krása travertinu

Travertin je přírodní vápencový kámen, který byl odpradávna používán při stavbě velkolepých památek, obdivovaných dodnes. Příkladem je např. římské Colosseum, Španělské schody či Fontány Di Trevi. 

Travertin je oblíbený hlavně pro svoji nezaměnitelnou „pórovitou“ texturu, která dodává interiérům originální punc s přírodním nádechem. Nabízí také skvělé fyzikální vlastnosti, díky kterým jej lze využít i v nepříznivých klimatických podmínkách. 

Výhody travertinu

Kromě unikátního vzhledu travertin vyniká dobrými izolačními schopnostmi a vyznačuje se vysokou odolností vůči mechanickému poškození. Je mrazuvzdorný, na rozdíl od jiných materiálů dobře snáší střídání vysokých a nízkých teplot a neponičí jej ani vlhkost. Díky tomu se hodí do kuchyní a koupelen, ale použít jej můžete i v exteriéru. Například k obložení kolem domu, na terasách nebo plochách kolem bazénu. 

Moderní koupelna s velkou vanou a obklady z travertinu

Nevýhody travertinu

Vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní materiál, za určitou nevýhodu lze považovat vyšší pořizovací cenu. Jakýkoliv přírodní kámen, včetně travertinu, lze obecně považovat za luxusní a drahý materiál. Nákladná je samotná těžba i následné zpracování. Travertin je docela křehký, a tak je při jeho montáži potřeba dbát na opatrné zacházení, jinak se může snadno rozlomit.

Přírodní versus „keramická“ verze travertinu

Použití skutečného surového travertinu v interiérech může být přece jen trochu problematické, protože travertin je nasákavý, málo odolný vůči skvrnám i poškrábání a na dotek studený. Z tohoto důvodu se kromě přírodního travertinu můžeme setkat také s imitací travertinu

Přestože přírodní kámen a imitaci od sebe jen tak nerozeznáte, povrch keramických obkladů a dlažeb je přizpůsoben požadavkům moderní doby. Díky tomu je méně nasákavý, snadněji se instaluje a udržuje, což je velkou výhodou hlavně v koupelnách. Nebojte se zvolit dlažbu s imitací kamene, která dodá vašemu domovu elegantní a nadčasový design.

Koupelna s podlahou z travertinu a dřevěnými obklady

Jak vhodně kombinovat travertinové obklady 

Pro přírodní kámen travertin je typická bělavě žlutá až hnědá barva. V interiéru působí teple, přirozeně a elegantně. Vzhledem k tomu, že se jedná o výraznější kamenný obklad, nejlépe bude působit v kombinaci s neutrálnějším vybavením domu. Vynikne rozhodně i vedle velkoformátových obkladů v černé a tmavě hnědé barvě, ale i s mozaikovými obklady a zlatavými akcenty.

Luxus, který jen tak nezestárne

Pokud zvolíte dlažbu či obklady z travertinu, ať už v imitaci či v originále, můžeme si být jistí, že získáte nadčasovou koupelnu. Přírodní kámen vždy byl, je a bude symbolem elegance a dobrého vkusu. Váháte, zda se hodí travertin i do vaší koupelny? Kontaktujte nás nebo navštivte náš showroom DIPRO, kde vám náš vyškolený personál poradí s výběrem vhodného obkladového materiálu, barvy i tvaru. 
 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com