Lineární odtok – řešení pro moderní koupelnu
6. červenec 2022
Tipy a rady

Lineární odtok – řešení pro moderní koupelnu

Při plánování koupelny je potřeba držet se ověřených tipů, ale nebránit se ani novým řešením. Právě moderní a elegantní řešení dodají vaší koupelně vytříbený styl. Jako velmi praktickým a zároveň neuvěřitelně nadčasovým kouskem se zdá být i minimalistický lineární odtok. Že jste o něm doposud neslyšeli? Pak je tenhle článek určený právě vám!

Co je lineární odtok?

Středobodem vaší koupelny je jednoznačně sprcha, případně vana. Pokud je to právě ta první z variant, pak pro vás máme tip. Lineární odtok pro sprchové kouty představuje uhlazené a velmi elegantní řešení odtoku ze sprchy. Voda odtéká obdélníkovým otvorem do sifonu a následně do kanalizace. Čím delší je odtokový žlab, tím stylovější budí celkový dojem. Navíc díky tomuto provedení nebudete potřebovat sprchovou vaničku, která už dávno nepatří mezi moderní prvky koupelny, ale můžete zvolit nadčasové řešení v podobě vydláždění.

Nadčasový prvek, který předpovídá budoucnost

Odtokové sprchové žlaby jsou designově atraktivní. Rekonstruujete, nebo stavíte novou koupelnu? Pak je sprchový žlab přesně tím estetickým prvkem, který umí vystřelit styl vaší koupelny do nebes. Dostáváte v jeho podobě další kousek, jejž můžete barevně sladit s baterií, vypínači či klikou. Černý, stříbrný, nerez, možností je na trhu opravdu hodně, vždy je však třeba pohlídat, aby stylově odpovídal zbytku koupelny. 

Praktické a přitom elegantní řešení umí na první pohled zaujmout. Skvělou službu odvedou i v každé bezbariérové koupelně a pokud zvolíte kvalitní provedení, výhodou bude i velmi snadná údržba. Přesto lineární odtok určitě není tím správným řešením všude – nejdříve musíte zjistit, zda máte pro zapuštění žlabu v podlaze dostatek prostoru.

Odtokový žlab v podlaze sprchového koutu

Plast, či nerez?

Při výběru odtokového žlabu je třeba se zamyslet nad celkovou koncepcí koupelny. Barevná provedení jsou různá, materiál však musíte promyslet dopředu. Klasický nerez zajistí dlouhodobou životnost, dobře se udržuje, ale je to finančně náročnější položka než například levnější plastový odtok. Nenápadné minimalistické řešení žlabu se zakomponovanými pásy okolní dlažby pak nenarušuje celkový ráz koupelny ani v nejmenším.

Odtokový žlab do stěny, nebo do podlahy?

Obě varianty jsou elegantní, přesto ne každá se hodí do každé koupelny. Lineární odtok musíte navíc naplánovat dopředu, už při návrhu koupelny, aby byl k dispozici dostatek prostoru na rám odtoku i na sifon. Klasické vertikální sifony byly doplněny i o variantu zkrácených horizontálních sifonů, které jsou ideální pro nízkou instalaci. 

Zatímco řešení odtokového žlabu do stěny je vysoce moderní, montáž odtokového žlabu do podlahy bude slušet i tradičnějším koupelnám. Vždy byste však v první řadě měli myslet na praktičnost, to znamená dopředu zvážit možnost přístupu v případě opravy. Dříve či později je totiž potřeba řešit ucpaný odtok, proto je vždy lepší mít možnost snadného přístupu a rychlé opravy namísto nutnosti nákladné kompletní demontáže.

Sprchový kout s lineárním odtokem

Praktické okénko

Odtokový žlab vybírejte podle kapacity průtoku, místa určení, frekvence použití, umístění a kvality sifonu. Při instalaci se držte základních pokynů, jen precizní práce zajistí jeho spolehlivou funkčnost. Odtok musí být pod správným úhlem, aby vodu odváděl bez problémů. U spádování se uvádí sklon 2,5 %. Také nezapomeňte zkontrolovat těsnost, zda vše drží, jak má. V rámci toho je důležitá i hydroizolace, to znamená použít tekutou fólii všude tam, kde stěny a podlaha přichází do styku s vodou. Pokud si na to netroufáte, je určitě správným řešením oslovit odborníka. Vyhnete se tak do budoucna problémům s odtokem při každodenním náročném provozu koupelny. 

Rekonstruujete koupelnu a uvažujete o lineárním odtoku, ale nevíte si rady? Obraťte se na nás nebo navštivte náš showroom DIPRO a my vám s rekonstrukcí koupelny rádi poradíme.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com